Profesorul Alexandru Rafila avertizează, într-o declaraţie acordată News.ro, că împărţirea spitalelor în Covid şi non-Covid nu mai este de actualitate, pentru că ne apropiem de 1.300 de oameni internaţi la ATI şi multă disponibilitate nu mai există. La Institutul Matei Balş sunt 120 de paturi în minus, pentru că pavilionul care a ars este gol, subliniază medicul. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovam afirmă că luni va fi gata Ordinul care prevede spitale în plus, cu circuite mixte.
Profesorul Alexandru Rafila a explicat pentru News.ro de ce autorităţile care gestionează pandemia trebuie să pună în aplicare o strategie existentă deja în toată Europa. În opinia sa, împărţirea spitalelor în Covid şi non-Covid nu mai este acum necesară
"Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale. Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate.Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie.
La Matei Balş, de exemplu, capacitatea este redusă din cauza incendiului care a avut loc în ianuarie.La Matei Balş sunt foarte multe persoane în unităţile de primiri urgenţe, avem acolo 120 de paturi mai puţin, acel pavilion care a ars era unul dintre cele mai importante, era şi cel mai mare, era aproape plin şi atunci când s-a produs incendiul, acum este gol. Au ajuns la limită toate aceste spitale, în secţiile de terapie intensivă observaţi că, în ciuda faptului că numărul mediu de cazuri este jumătate faţă de cât era în noiembrie, numărul de persoane internate la ATI este similar cu cel înregistrat atunci, ne apropiem de 1300 de persoane internate la ATI şi, în mod evident, multă disponibilitate nu mai există.
Cred că mai este o soluţie care ar trebui implementată, la nivelul fiecărui judeţ, toate spitalele care tratează sau vor trata pacienţi infectaţi covid să fie coordonate de un centru judeţean încât aglomerarea unui spital cu pacienţi infectaţi să nu se producă", a declarat pentru News.ro prof. Alexandru Rafila.
Secţiile de ATI ale unităţilor Covid şi suport Covid din Capitală, pline ochi. Doar 30 de locuri disponibile în secţiile de ATI din teritoriu. Medic: Vin la spital după o perioadă lungă petrecută acasă, statul acasă şi îndopatul cu diverse medicamente le scad şansele de vindecare
Secţiile de ATI ale spitalelor Covid şi suport Covid din Capitală sunt pline până la refuz. Pacienţii stau pe holuri sau în camerele de gardă, cu sursa de oxigen lângă ei, şi aşteaptă eliberarea unui loc în saloane. Specialiştii care îi tratează trag un semnal de alarmă şi spun că oamenii vin prea târziu la spital, când boala a avansat atât de mult încât este extrem de greu de tratat.
Într-o asemenea situaţie de criză, în care puţinele spitale Covid 19 sunt sufocate efectiv, este urgent ca şi în celelalte unităţi medicale să existe circuite mixte. Medicul Fiorella Mitoiu de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală spune că mulţi pacienţi staţionează în UPU în aşteptarea unui loc în spital.
"Situaţia este aşa cum se prevede la nivel naţional deja, este mai mult decât îngrijorătoare, secţia de terapie intensivă este plină, la noi nu s-a eliberat niciun moment pe toată perioada pandemiei. Acum au ajuns tot mai mulţi pacienţi cu nevoi de oxigen, de ventilaţie mecanică, să staţioneze în UPU, în aşteptarea unor locuri în spitale Covid sau suport Covid. Secţia de terapie intensivă Covid are 16 paturi, suplimentar secţiile spitalului au zone anume de tampon pentru pacienţii suspecţi de Covid în momentul internării, acestea sunt locuri separate ale spitalului. Suplimentar, tot la nivelul spitalului, în incinta fostului spital este acest post medical avansat, unde sunt cazaţi pacienţii care ajung în UPU fără nevoi importante de oxigen, cu două zone distincte, una pentru pacienţii suspecţi şi una pentru cei confirmaţi pozitiv, fiecare cu câte zece locuri.
A început din nou nebunia cu care ne-am confruntat în lunile noiembrie, decembrie. În cursul acestei dimineţi, în cadrul UPU, care are 20 şi ceva de locuri în mod normal, astăzi de dimineaţă erau confirmaţi 13 pacienţi pozitivi, dintre care 9 cu nevoie de ventilator şi încă 8 suspiciuni înalte. Iar noi nu suntem un spital Covid, avem aceşti pacienţi pozitivi plus restul pacienţilor care se adresează în mod normal unei unităţi de primiri urgenţe", a declarat pentru News.ro dr Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.
La Institutul Matei Balş din Capitală cele 20 locuri din ATI sunt ocupate, la fel şi toate locurile din saloane
"Creşterea numărului de infecţii în ultimele două-trei săptămâni se vede foarte clar în presiunea de la nivelul spitalelor din circuitul Covid. Cred că trebuie să gândim echilibrat, nu ar trebui să intrăm în panică, să plecăm de la ideea că suntem în valul al treilea al pandemiei, şi că avem nevoie de soluţii pentru ca lucrurile să poată funcţiona în continuare. Ar trebui să luăm în calcul că locurile în general sunt mai puţine în circuitul Covid, nu numai în ATI, având în vedere că sunt spitale puţine. Va fi nevoie ca în viitorul apropiat spitalele mari care pot să asigure un dublu circuit să o facă, în aşa fel încât să vadă patologii non-Covid dar şi pacienţii cu SARS-Cov 2, mai ales în zonele aglomerate, Bucureşti, în oraşele mari, numărul mare de cazuri înseamnă prezentări mai multe la camerele de gardă în circuitul Covid, mulţi dintre ei vor avea nevoie de internare, pentru că sunt forme medii, severe, chiar critice pentru terapie intensivă. Lucrurile trebuie gândite de acum pentru că în săptămânile care urmează, în mod clar, vom avea aceste creşteri", a declarat pentru News.ro directorul medical Adrian Marinescu
La Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, cele 9 locuri din ATI sunt ocupate, la fel şi cele peste 400 de locuri de pe secţii. Dr. Simin Aysel Florescu: Sunt pacienţi care sunt în momentul ăsta în camerele de gardă, la oxigenul din camerele de gardă, nu mai avem niciun loc în spital pentru ei
"Locurile sunt epuizate constant, nu numai secţia ATI este cu probleme, ci tot spitalul, nu mai există niciun loc în tot spitalul. Sunt pacienţi care sunt în momentul ăsta în camerele de gardă , la oxigenul din camerele de gardă, şi nu mai avem niciun loc pentru ei în spital. Doar 9 locuri sunt la noi în ATI, dar dincolo de acestea, locurile cu oxigeno -terapie sunt şi ele epuizate.
Partea neplăcută este că vin după ce au o perioadă de şedere destul de lungă acasă, fără să consulte vreun doctor, şi ajung deja cu forme severe de boală în spital, ajung dincolo de faza de replicare virală. Totul depinde şi de starea anterioară a pacientului, dacă e un pacient cu probleme anterioare de sănătate, şansele lui la vindecare scad foarte mult. Pacienţii care sunt diagnosticaţi sau se autodiagnostichează şi nu spun nimănui să ţină legătura cu medicul de familie, pentru o atitudine corectă. Statul acasă şi îndopatul cu diverse medicamente despre care au citit pe internet nu face decât să le scadă şansele de vindecare", a declarat pentru News.ro medicul Simin Aysel Florescu, directorul medical al unităţii sanitare.
La Spitalul Colentina din Bucureşti sunt ocupate toate cele 22 de locuri din ATI. La Institutul Marius Nasta situaţia este identică în cele 14 locuri de la ATI, iar locurile de pe secţii sunt ocupate, de asemenea. Dr. Laura Zarafin: În pandemie, Colentina a dat cele mai multe paturi de ATI, 7 dintre ele nu merg acum, din cauza unor probleme la instalaţia electrică
"Acum în Colentina sunt 22 de locuri în ATI şi sunt pline, dacă se eliberează cumva se ocupă în primele minute. Erau 170 de paturi ocupate din cele 300 săptămâna trecută. ATI-urile au fost pline mereu la noi, chiar şi când a fost o scădere a numărului de infectări. În pandemie, Colentina a dat cele mai multe paturi, 29, acum 7 dintre ele, care sunt într-unul dintre pavilioanele unde funcţiona secţia de ortopedie ,în urma unor probleme la instalaţia electrică, nu merg, deocamdată se lucrează acolo.
Eu sunt una dintre persoanele care au spus încă din vară că, dacă se urmează tendinţa observată în restul Europei şi restul ţărilor, va fi necesară extinderea capacităţii ATI, am şi spus că este iluzorie această împărţire a spitalelor în Covid şi non -Covid. La acest efort trebuie să participe absolut tot corpul medical, fiecare în specialitatea în care este format.
Asta cu circuitele este o mare gogoriţă. Toată lumea a spus, ”Aţi fost aleşi pentru că sunteţi spital pavilionar. Este greşit, fiecare pavilion este un mic spital, care pavilion trebuie să-şi creeze zonă verde, zonă intermediară, zonă roşie, se poate face foarte uşor dacă există dorinţă, a explicat pentru News.ro dr. Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina.
Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Mâine va fi publicat Ordinul care prevede spitale în plus cu circuite mixte, mai avem nevoie de un singur aviz
"Problema nu este doar în Bucureşti, este şi în restul ţării, din păcate secţiile de terapie intensivă încep să fie din ce în ce mai asaltate.
Este foarte important să se respecte criteriile de admitere în terapie intensivă pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă şi care au beneficii de pe urma internării în astfel de unităţi sanitare. Fac un apel din nou la populaţie, să nu se prezinte târziu la medic din momentul în care apar simptome, din păcate, într-o mare majoritate a cazurilor dintre cele internate cu forme medii sau severe se recunoaşte o latenţă prelungiă, un timp de stat acasă mai lung decât ar fi cazul. Sperăm să iasă cât mai curând, avem deja avizele de la juridic şi de la societăţile de terapie intensivă, mai aştepăm numai un aviz, sperăm deja ca mâine să poată să fie lansat. Până când va intra în vigoare. mai durează puţin. dar se doreşte ca mai multe spitale care au terapie intensivă să intre în îngrijirea pacienţilor Covid, pentru că diferenţa acolo se pune. Va fi o listă publicată cu acces pentru toată lumea", a declarat pentru News.ro dr. Andreea Moldovan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.