Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că proiectul legislativ al USR privind instalarea unor butoane de panică în saloanele de spital nu este unul care să funcţioneze în secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă, în condiţiile în care în aceste secţii sunt şi pacienţi care nu pot reacţiona. Rafila afirmă că montarea camerelor de supraveghere în spitale este un element ”normal” în contextul digitalizării secţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Chestiunea cu butonul de panică, având în vedere că sunt pacienţi care mulţi sunt intubaţi şi aşa mai departe, nu ştiu dacă butonul de panică este soluţia, că am văzut o iniţiativă legislativă în acest sens”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi, într-o declaraţie dată jurnaliştilor.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rafila este de acord că instalarea de camere de supraveghere în spitale este un lucru benefic. 
 
”Camerele video, într-o secţie digitalizată, reprezintă un element normal, pentru că există şi un panou de comandă de unde sunt urmăriţi toţi pacienţii care sunt internaţi în Terapie Intensivă”, a explicat Rafila. 
 
Întrebat dacă va fi nevoie de un acord din partea pacienţilor pentru ca aceste camere să fie puse în funcţiune, Rafila a răspuns: ”Te supraveghează, nu sunt filmaţi ca să fie difuzate imaginile în altă parte, există o confidenţialitate, sunt monitorizaţi pentru a vedea starea lor în permanenţă”.
 
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, în 20 august, proiectul de lege prin care toate spitalele de stat şi private vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secţiile ATI, UPU şi sălile de operaţii, precum şi butoane de panică în saloane. 
 
”Zilele acestea, s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, tânăra care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni. Nu avea un buton de panică să o ajute. Proiectul pe care l-am depus va ajuta ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple. De asemenea, camerele video de supraveghere pe care spitalele vor fi obligate să le instaleze vor ajuta inclusiv la siguranţa personalului medico-sanitar şi pentru ca pacienţii să-şi recâştige încrederea în medici. Mi se pare regretabil că aceste camere nu au fost prevăzute în criteriile de acreditare ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Ele reprezintă un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical şi de supraveghere a acestuia, există în toate ţările civilizate”, declara Emanuel Ungureanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.