Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că, din datele existente şi din discuţiile cu specialişti în sănătate publică, el crede că România se apropie de o "stabilizare a creşterii" numărului de infectări cu SARS-CoV-2, "încât săptămâna viitoare să putem să începem trendul descendent al acestei pandemii". El a afirmat că "situaţia rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează", referindu-se la faptul că numărul persoanelor internate în spital nu a crescut foarte mult şi nici cel al internărilor la ATI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ieri (marţi - n.r.) a fost cifra record, numărul de cazuri de infecţii a depăşit 40.000. E adevărat, am avut şi numărul record de teste de la începutul pandemiei, 120.000 de teste. Astăzi - 35.800 de cazuri din 110.000 de teste. Medicii de familie efectuează circa 10 la sută din totalul testelor, e o mică creştere la medicii de familie, sperăm să fie mai consistentă în zilele următoare", a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că medicii de familie au făcut aproape 11.000 de teste din totalul de 110.000.

"Sigur că situaţia rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează, dacă vreţi, în primul rând numărul de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult, ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital la cele 40.000 de persoane infectate. Astăzi, la 36.000 de persoane infectate, circa 450 au fost internate în spital, iar creşterile la Terapie Intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi la Terapie Intensivă, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenţei medicale", a continuat ministrul Sănătăţii.

El a reiterat că DSP-urile extind programul de testare pentru pacienţii simptomatici la centre dedicate spitalelor, şi la nivel naţional, după rezultatele "foarte bune" din Bucureşti.

"Ca să putem ţine lucrurile sub control oamenii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate, trebuie testaţi, diagnosticaţi înainte, centrele de evaluare a pacienţilor sunt funcţionale şi încep să fie accesate de către persoanele simptomatice în număr mai mare", a arătat Alexandru Rafila.

Rafila a adăugat că marţi au ajuns în ţară cele 50.000 de cutii de Monulpiravir, care vor fi distribuite miercuri şi joi în ţară, în spitale şi centrele de evaluare.

"Sperăm ca impactul în perioada următoare să fie favorabil şi să reducem cazurile care sunt complicate şi decesele, pentru că şi decesele sunt preocupante pentru noi. Astăzi au fost înregistrate 107 decese plus încă 13 care sunt din perioada anterioară (...) cred că, văzând cifrele şi discutând şi cu alţi colegi din zona de sănătate publică, cred că ne apropiem de o stabilizare a creşterii încât săptămâna viitoare să putem să începem trendul descendent al acestei pandemii şi cred că, lucru pe care şi-l doreşte toată lumea, să putem să renunţăm la măsurile impuse, în timp - sigur astea sunt decizii care vor fi luate la nivelul Guvernului României - la starea de alertă şi să existe o revenire predictibilă la realitate în perioada următoare", a conchis Rafila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.