Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a fost finalizat cadrul strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în România şi a explicat că sunt semne evidente de creştere a numărului de studii clinice faţă de perioada de acum cinci ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ne găsim la mai bine de un an de la lansarea acestui grup de dezvoltare strategică în domeniul inovaţiei, în domeniul medical, în special în domeniul medicamentului. Au reuşit Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului să găsească doi parteneri importanţi, pe de-o parte, Local American Working Group, care este o asociere de mai multe firme americane din domeniul farmaceutic, poate unele dintre cele mai dezvoltate din lume. Şi celălalt partener, Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, aşa numită Alianţa G6. Iar în momentul de faţă am finalizat cadrul strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice din România”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă. 
 
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Ministrul Sănătăţii a menţionat că acest cadru strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice din ţara noastră are două scopuri. 
 
”Unul dintre ele este legat de dezvoltarea cercetării şi inovaţiei în domeniul sănătăţii, iar lucrul ăsta se realizează împreună cu universităţile de medicină şi farmacie şi cu sprijinul, bineînţeles, companiilor farmaceutice, iar pe de altă parte ne referim şi avem ca şi parteneri principali organizaţii ale pacienţilor din România, mă refer în special la COPAC - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România - pentru că beneficiarii acestor studii clinice, din punct de vedere al accesului precoce la terapie inovativă, sunt pacienţii din România. Dacă în urmă cu cinci ani România era pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, avea de trei ori mai puţine studii clinice la un milion de locuitori decât avea Bulgaria, lucrurile acestea se schimbă rapid, la an la an, şi legislaţia care în momentul de faţă este adoptată în ţara noastră şi care trebuie armonizată cât mai rapid cu legislaţia europeană, pentru că se va trece la o procedură centralizată de aprobare a studiilor clinice, iar pregătirea resursei umane care să poată să facă aceste studii clinice şi a unor centre de excelenţă coordonate de universităţile de medicină şi farmacie sunt priorităţi pe care le vom pune în practică într-un timp foarte scurt”, a transmis Alexandru Rafila. 
 
El a fost întrebat când vor putea beneficia pacienţii de aceste studii clinice. 
 
”Beneficiază şi în momentul de faţă pacienţii români de studii clinice, dar modificările legislative pe care le-am făcut, inclusiv din punct de vedere al autorizării acestor studii clinice şi scurtării duratelor necesare pentru autorizare şi debirocratizare, vor mări cu siguranţă şi deja sunt semne evidente de creştere a numărului de studii clinice faţă de perioada de acum cinci ani, aşa cum vă spuneam, când eram pe unul din ultimele locuri din Europa. Orice arie terapeutică este deschisă, important este să putem face, doar să nu mai facem doar studii de fază 3, de exemplu, ci să putem face şi studii de fază 1 şi 2, adică studiile iniţiale care să poată să se desfăşoare în România, iar centrele acestea de excelenţă au şi o altă valoare, pentru că resursele care vin în cadrul acestor studii clinice vor servi şi pentru dezvoltarea unităţilor spitaliceşti sau altor tipuri de unităţi sanitare care găzduiesc aceste studii clinice”, a explicat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.