Secretarul de stat Raed Arafat le-a transmis, joi, reprezentanţilor din subordine, să nu lase oamenii să intre, sub cod roşu, în spaţii închise, în stadioane, la festivaluri, în timpul codului roşu de caniculă, care vine şi cu vijelii, el precizând că riscul este foarte mare. Arafat a mai spus că ONG-urile cu care colaborează Comitetele judeţene pot fi implicate în partea de verificare şi îngrijire a persoanelor izolate, singure. El a cerut o monitorizare atentă şi în privinţa riscului de incendii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În toate zonele care sunt sub codul roşu să fie activate grupele operative şi să fie activată coordonarea integrată, astfel încât orice situaţie care necesită reacţie, intervenţie, să fie rezolvată instant”, a spus secretarul de stat în cadrul şedinţei de la Palatul Victoria, unde a avut loc o şedinţă operativă, condusă de ministrul Afacerilor Interne, având ca scop stabilirea măsurilor necesare a fi adoptate pentru gestionarea problematicii generate de valul de caniculă care afectează România.

Raed Arafat a precizat că, din cauza caniculei, există posibilitatea unor fenomene meteo extreme, adică vijelii şi vânt puternic, pe durate scurte, care să vină cu alertă Ro-Alert.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Atenţie foarte mare la festivaluri. Rugămintea pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă unde sunt festivaluri, la sesizarea că există cod roşu sau dos portocaliu cu grindină, în timpul unui festival, să luaţi măsurile să ridicaţi expunerea oamenilor şi să nu existe situaţia în care oamenii să se panicheze şi să fugă să avem alte situaţii. Cum s-a întâmplat la un concert la Bucureşti, recent, a fost oprit când s-a anunţat cod roşu”, a precizat şeful DSU. ”Acest lucru vă rog să vi-l asumaţi, nu lăsaţi oamenii să intre, sub cod roşu, în spaţii închise, în stadioane. Riscul este foarte mare, mai ales după-amiaza, în cazul vijeliilor”, a mai spus Arafat.

El le-a transmis comitetelor judeţene să se întrunească şi să cheme la şedinţă toate ONG-urile cu care au colaborare, Crucea Roşie, alte ong-uri, pentru a fi implicaţi în partea de verificare şi îngrijire a persoanelor izolate, persoanele singure, şi în colaborare obligatorie cu autorităţile publice locale.

”Atenţie la recomandări privind copii şi animale. Copiii, dacă sunt expuşi riscului de insolaţie, riscul este foarte mare. Recomandările date de Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să fie foarte clare către populaţie”, a spus Raed Arafat. Şeful DSU a completat, referitor la riscul incendiilor de pădure şi de vegetaţie, că trebuie monitorizare pentru evitarea folosirii focului deschis.

”Nu foc deschis în zone împădurite, nu foc deschis în zone cu vegetaţie şi monitorizarea intensă. Implicat Salvamontul să monitorizeze în zonele montane, împădurite, mai ales sâmbătă şi duminică când oamenii vor ieşi şi vor folosi acest mijloc de gătire şi riscul de incendii este mare”, a completat Arafat.

Secretarul de stat a mai declarat că în acest moment, sunt două situaţii în ţară, incendiul de la Zimnicea, unde astăzi deja doar elicopterul MAI a făcut peste 40 de aruncări de câte 3 tone de apă, pe lângă avioanele MApN şi cei de la Romsilva şi pompierii de pe teren.

”La Constanţa s-a luat decizia, foarte bună, de a evacua un cămin de bătrâni de 160 de persoane (..) pentru că este un foc de vegetaţie care se apropie de cămin. Ca să nu avem o situaţie de evacuare de urgenţă, s-a luat decizia evacuării către o şcoală”, a mai spus Arafat, precizând că doreşte ca modul de acţiune să fie preventiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.