Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, luni, la Constanţa, că în următorii ani vor fi achiziţionate mai multe nave maritime şi fluviale, aceastea urmând să aibă şi capabilităţi de stingere a incendiului, pe lângă cele de căutare şi salvare. El estimează că primele nave de acest tip vor putea fi utilizate peste doi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Raed Arafat a fost prezent, luni, la şedinţa de bilanţ a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, care s-a desfăşurat la Palatul Administrativ din Constanţa. La finalul evenimentului, secretarul de stat a declarat jurnaliştilor că vor în perioada următoare vor fi achiziţionate nave marime şi fluviale moderne.

“Vorbim de o navă mai mare de stingere şi căutare-salvare, poate că va avea şi anumite aspecte de pe partea de limitare a poluării şi vorbim de un număr de minim patru nave mai mici pentru Deltă şi pentru Dunăre. Navele vor avea capacitate de stingere ca nave de pompieri, pentru că sunt şi alte nave care au câte un tun sau două de stingere, dar aici vorbim de nave specializate de stingere şi bineînţeles de căutare-salvare intervenţie în condiţii speciale. Vreau să spun că asta nu este o noutatea pentru pompieri, pompierii au avut nave cândva prin anii ‘80 şi acum noi doar refacem ce a fost cândva”, a declarat Raed Arafat.

El a precizat că după finalizarea licitaţiei şi până la livrarea navelor durează cel puţin doi ani.

“Ştiţi că fabricarea unei nave de acest tip durează. Eu cred că aici vorbim de doi până la trei ani până vom vedea nava maritimă pe mare, navele fluviale sunt mai mici pot fi realizate mai rapid, poate în doi ani de zile să le vedem deja”, a menţionat secretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, el s-a referit şi la achiziţionarea a zece elicoptere pentru salvare montană, dar şi pentru misiuni de căutare şi salvare în condiţiile meteorologice dificile.

“Sunt 170 de milioane de euro alocaţi Aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne şi include cinci sau şase elicoptere grele şi patru elicoptere de salvare montană. Cele care sunt pentru salvare montană vor acoperi tot lanţul muntos, deci noi vorbim aici de amplasări probabil în zona Braşov, zona Petroşani şi zona Suceava ca să acoperim absolut tot lanţul muntos. Elicopterele grele vor avea în mod deosebit ca misiune, misiunea de căutare şi salvare în condiţii meteo grele şi înseamnă că ele vor avea dotări speciale în acest sens. Vor avea şi capabilitatea bineînţeles de transport victime multiple şi capabilitate de stingere a incendiilor”, a afirmat Raed Arafat, precizând că cel puţin două dintre elicoptere vor avea şi capabilitate de căutare şi salvare pe mare.

Secretarul de stat a mai spus că după derulearea licitaţiilor şi semnarea contractului, urmează construcţia elicopterelor, estimând ca livrarea aparatelor de zbor să aibă loc peste doi ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.