Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România a organizat, marţi, un protest în faţa Ministerului Dezvoltării, Poliţiştii locali solicită beneficii materiale pentru condiţii deosebite de muncă, introducerea obligativităţii acordării normei de hrană pentru poliţiştii locali, în condiţiile în care doar jumătate dintre ei, la nivel naţional, au acest beneficiu, dar şi modificări în ceea ce priveşte legislaţia în baza căreia funcţionează Poliţia Locală. O delegaţie a fost primită de ministrul Adrian Veştea care a promit rezolvarea principalelor revendicări. Protestul programat pentru miercuri se suspendă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Sindicaliştii anunţă că o delegaţie a fost primită de către ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Întâlnirea s-a încheiat. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au dat asigurari ca vor rezolva cele 2 principale revendicari, respectiv: respectarea în totalitate a prevederilor legii 155/2010, inclusiv art. 35, lit. b (articol referitor la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii) si acordarea de compensaţii pentru efectuarea serviciului in SDSL. Cel tarziu saptamana viitoare va avea loc o intalnire intre reprezentantii MLDPA si FNSUPLR pe acesta tema”, au transmis sindicaliştii.
 
Aceştia au precizat că protestul programat pentru miercuri se anulează. 
 
 
UPDATE - Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România (FNSUPLR), afiliată la BNS, anunţă că principala revendicare a acestui protest este legată de respectarea în totalitate a prevederilor legii 155/2010, inclusiv art. 35, lit. b (articol referitor la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii).

De asemenea, sindicaliştii anunţă şi alte revendicări:

  1. acordarea de compensaţii pentru efectuarea serviciului in SDSL;
  2. introducerea in sesiune legislativă a mult trâmbiţatului proiect POCA elaborat de MDLPA;
  3. acordarea normei de hrană în mod obligatoriu;
  4. transformarea unui post la mia de locuitori în un poliţist local la mia de locuitori;
  5. statutul poliţistului local.

Sindicaliştii reclamă că Statutul poliţiştilor este blocat de 4 ani.

 
ŞTIRE INIŢIALĂ - Protestele organizate marţi şi miercuri începând cu ora 11:00 la Ministerul Dezvoltării sunt autorizate. Pentru marţi sunt aşteptaţi 500 de protestatari din toată ţara, iar miercuri autorizaţia a fost eliberată pentru 100 de persoane, a declarat pentru News.ro preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România, Eugen Tone. 
 
Poliţiştii locali solicită respectarea în totalitate a prevederilor legii 155/2010, inclusiv art. 35, lit. B, articol care se referă la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii,. Ei cer de asemenea acordarea de compensaţii pentru efectuarea serviciului zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.
 
„Solicităm compensaţii financiare pentru că suntem singura categorie profesională din România, bugetară sau din mediul privat, care nu are nici cea mai mică compensaţie. Ordonanţa 115 a menţionat că poliţiştii de la Poliţia Română, cei din penitenciare beneficiază de un spor pentru sâmbete, duminici, sărbători legale, de 75% pe zi. Noi nu”, a declarat Eugen Tone. 
 
 
Acesta a precizat că poliţiştii locali vor de asemenea acordarea normei de hrană în mod obligatoriu. 
”Norma de hrană se acordă în funcţie de bugetul alocat şi, mai mult, se poate acorda pe perioadă determinată. Din totalul poliţiştilor locali, la nivel naţional 40% au normă de hrană, 10% au pe perioadă determinată iar 50% nu beneficiază deloc de normă de hrană şi nici de indemnizaţia obligatorie conform legii 153, pentru că suntem excepţie”, a explicat liderul de sindicat. 
 
Poliţiştii locali solicită de asemenea modificarea legii în aşa fel încât, dacă în prezent, poliţiile locale au în structura lor un post la o mie de locuitori, aceste posturi incluzând personalul din birouri sau pe cel TESA, pe viitor să existe un poliţist local la o mie de locuitori. 
 
„Pentru că TESA, spre exemplu, nu iese cu noi în stradă”, a precizat Eugen Tone.
 
 
La începutul lunii decembrie 2023, Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală a demarat o campanie publică pentru a atrage atenţia importanţei existenţei poliţiştilor locali în societate. Campania se intitulează #şinoiexistăm!
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.