Cele mai bune proiecte ale organizaţiilor din sectorul asociativ sau ale persoanelor fizice au fost premiate, luni seară, la Gala Societăţii Civile, proiectul de Lege "Fiecare Copil în Grădiniţă” fiind marele câştigător al evenimentului, la care a participat şi premierul Dacian Cioloş.
Proiectul câştigător a fost transformat şi în act nomativ prin Ordonanţa de Urgenţă 14/2016 prin care s-a eliminat vârsta maximă de şase ani şi vârsta minimă de trei ani de la care se poate acorda stimulentul educaţional pentru obţinerea tichetelor sociale pentru grădiniţă.
"Chiar şi membri ai Guvernului, miniştri sau secretari de stat care provin din societatea civilă în Guvernul pe care-l conduc şi care au acum experienţă de câteva luni... o să explice cât de greu e câteodată să aplici anumite idei, care văzute din afară par simple şi care sunt de bun simţ şi ar trebui să fie simple, dar tocmai pentru că am moştenit un aparat al statului care este mai inert, să spun, şi mai puţin dinamic câteodată, e mai greu să schimbi lucrurile, însă important este că există această energie şi această dinamică", a declarat premierul Dacian Cioloş, în cadrul Galei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şeful Executivul i-a invitat pe membrii societăţii civile să vină în continuare cu idei şi să susţină proiectele iniţiate de Cabinetul său.
"Doresc deci să vă invit şi pentru săptămânile, pentru lunile următoare, cât vom mai lucra împreună în aceste poziţii, să vă invit să veniţi în continuare cu idei şi să vă alăturaţi nouă şi proiectelor pe care le iniţiem, aşa cum şi noi ne vom alătura şi vom susţine proiectele pe care le iniţiaţi şi care se dovedesc a fi benefice pentru societatea noastră", a spus Cioloş.
Premierul a adăugat că de prea multe ori a fost transmis mesajul nedrept că societatea civilă lucrează împotriva intereselor românilor, iar astfel de mesaje nu fac decât rău coeziunii de care e nevoie în societate.
"Doresc să vă felicit încă o dată şi să aveţi încredere că vom rămâne împreună indiferent ce-o să se întâmple şi cum o să evolueze lucrurile şi sunt convins că fiecare, cu experienţa pe care o vom acumula, vom şti să lucrăm în interesul societăţii române şi în interesul românilor. Şi insist pe acest lucru pentru că de prea multe ori şi cu multă nedreptate se transmite mesajul acesta, că societatea civilă este stimulată din afară ca să lucreze, de multe ori, împotriva intereselor românilor. Cred că astfel de mesaje nu fac decât rău coeziunii de care avem nevoie în societatea românească pentru că toate energiile le putem mobiliza să lucreze pentru o societate românească cât mai prosperă şi o societate românească cât mai deschisă şi cât mai curajoasă să se asume şi să se afirme în jur", a precizat Dacian Cioloş.
Abandonul şcolar era, în România de peste 18 la sută în 2014. Din trei copii săraci, doi nu au acces la educaţie preşcolară, au arătat iniţiatorii proiectului care a câştigat Gala Societăţii Civile. În lipsa experienţelor de învăţare adecvate, aceşti copii rămân captivi în mediul familial marcat de privaţiuni şi ostil dezvoltării lor, spun organizatorii Galei Societăţii Civile într-un comunicat remis agenţiei News.ro.
"Fiecare Copil în Grădiniţă" (FCG) este un program socio-educaţional implementat de OvidiuRo (OvR) din anul 2010, care, în prezent, ajută 2.400 de copii foarte săraci, din 45 de comunităţi, să meargă zilnic la gradiniţă.
FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numărului copiilor săraci care merg la grădiniţă şi creşterea ratei mediei de prezenţă a acestora de la sub 50 la sută (înainte de program) la peste 70 la sută, în timp ce 98 la sută dintre “absolvenţii FCG” s-au înscris apoi în şcoala primară, se mai arată în comunicat.
În cadrul competiţiei din acest an au fost înscrise 203 proiecte de către 127 de ONG-uri, grupuri de iniţiativă şi persoane fizice. Cele mai multe dintre ele sunt pentru dezvoltarea educaţiei, domeniu în care au fost înscrise 88 de proiecte. Bugetul proiectelor participante a fost de peste 37 de milioane de euro, mai arată organizatorii.
"Au trecut 14 ani de la prima ediţie a Galei Societăţii Civile şi cu toate astea, este, probabil, primul moment în care rolul societăţii civile din România este foarte vizibil şi foarte prezent pe agenda publică. Încă din anul 2002 ne-am luptat în fiecare an să-i susţinem şi să-i premiem pe toţi aceşti oameni - şi sunt foarte mulţi - care se implică zi de zi, în toate colţurile ţării, să ne fie nouă, tuturor, un pic mai bine. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care ne sprijină an de an - parteneri, presă, membri ai Juriului, pentru implicarea lor extraordinară. Şi vreau să felicit toate organizaţiile, fundaţiiile, grupurile de iniţiativă şi persoanele fizice care, prin implicarea şi eforturile lor, dau o cu totul altă faţă acestei Românii. Am spus, în acest an, că binele se construieşte în fiecare zi în România. Este un mesaj sincer, la care ţinem foarte mult. Iar în acest sens vom continua să promovăm, poate şi mai puternic, toate iniţiativele societăţii civile din România. Pentru că avem mare nevoie de implicarea acestor oameni”, a declarat Florentina Loloiu, director de programe al Fundaţiei Gala Societăţii Civile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.