Aproximativ trei milioane de euro vor fi investite pentru revitalizarea monumentului Sarmizegetusa Regia, aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Două milioane de euro din aceşti bani provin din fonduri norvegiene, iar durata de implementare a proiectului este de patru ani.
Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost obţinută o finanţare în valoare de aproximativ două milioane de euro prin progamul RO-Cultura pentru conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Este vorba despre proiectul "Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european”, depus prin programul RO-Cultura, apelul "Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice”, program finanţat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014-2021.
"Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council. Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de circa 2 milioane de euro, iar cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro. Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori şi să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil)”, se arată în comunicat.
În cadrul proiectului vor fi derulate lucrări de restaurare, realizarea de structuri şi panouri modulare amplasate în zona sitului cu scopul promovării tradiţiilor meşteşugăreşti, a obiceiurilor populare din judeţul Hunedoara şi, implicit, din zona Sarmizegetusei, organizarea unei expoziţii internaţionale, digitizarea şi promovarea proiectului.
Se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un ”muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare – trasee de acces, semnalizare, realizare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori.
Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.