Adolescenta de 15 ani din municipiul Sibiu care a murit după ce a căzut de pe acoperişul unui bloc turn, la jumătatea lunii martie, juca ”Balena Albastră”, iar decesul nu a fost un accident, au anunţat, miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”S-a reţinut că minora VDŞ a descărcat, pe telefonul său mobil, jocul intitulat «Balena albastră» şi a început a-l juca folosind pseudonimul «vovo_666», având mai multe postări pe Facebook şi Instagram ce indică parcurgerea acestui joc, precum şi unele imagini cu trimitere directă la acte de suicid. Având în vedere toate aceste aspecte, s-a apreciat că există date şi indicii temeinice că decesul numitei VDŞ nu a fost unul accidental, ci un act de suicid determinat de persoane rămase neidentificate până la acest moment ce ar fi putut recurge la constrângere morală în acest scop al determinării sinuciderii, prin intermediul acestui joc «Balena albastră», în cadrul căruia sarcina finală de îndeplinit ar fi tocmai actul de sinucidere”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Potrivit sursei citate, s-a dispus declinarea dosarului în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov în condiţiile în care la nivelul acestei unităţi de parchet este înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de utilizatori ai jocului respectiv.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Adolescenta de 15 ani a murit, în 15 martie, după ce a căzut de pe acoperişul unui bloc cu nouă etaje din municipiul Sibiu pe care se urcase împreună cu nişte prieteni.

Iniţial, surse oficiale au declarat că fata, împreună cu alţi şase prieteni, urcase la etajul al nouălea al blocului turn situat într-o zonă semicentrală a oraşului, într-un balcon comun în care accesul se face de pe casa scărilor.

Ulterior, anchetatorii au stabilit că fata de 15 ani s-a aşezat pe o bordură şi a scos picioarele printr-un cadru metalic montat pe peretele exterior al blocului cu rol de balustradă, care la un moment dat s-a desprins şi a tras-o pe copilă după el. 

Fata a căzut în gol şi medicii nu au mai putut decât să constate decesul.

Ancheta a scos la iveală faptul că două profesoare şi încă o persoană adultă s-au aflat pe bloc înaintea producerii incidentului. Cadrele didactice susţin că la plecare le-au cerut tinerilor să coboare, directorul Colegului Tehnic "Cibinium” spunând că acestea erau în timpul liber şi că s-au întâlnit întâmplător pe stradă cu elevii şi au urcat pe bloc să admire oraşul.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

"Balena Albastră” este un joc online lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.

Jocul le-ar impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care ar putea ajunge până la a-şi lua viaţa.

Vineri, primarul comunei gălăţene Braniştea, Marian Adamache, spunea că a aflat că şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din localitate şi-au provocat tăieturi pe mâini. El a spus că este vorba inclusiv despre o fată care a recunoscut că a jucat jocul "Balena albastră". Poliţiştii au deschis o anchetă pentru loviri sau alte violenţe.

Lunea trecută, un băiat în vârstă de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat, primele verificări ale poliţiştilor în acest caz indicând faptul că acesta era interesat de jocul ”Balena Albastră”.

Tot în Dâmboviţa, poliţiştii au identificat alţi şase copii, cu vârste între 9 şi 17 ani, interesaţi să participe la acest joc, poliţiştii demarând activităţi de informare preventivă cu elevii, cadrele didactice şi părinţii.

De asemenea, cinci elevi de la o Şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia. Surse din rândul medicilor spuneau că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz, au afirmat că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii.

Şi poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul ”Balena albastră”. O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au lansat, marţi, campania de informare "Stop joc! E viaţa ta!”, în cadrul căreia s-au întâlnit cu elevii Şcolii nr. 164 din Bucureşti pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun dacă joacă "Balena Albastră” sau alte jocuri de pe internet. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.