Aparatul PET-CT (Tomografie cu Emisie de Pozitroni combinată cu Tomografie Computerizată), primul dintr-o unitate sanitară de stat din vestul României, funcţionează la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Dispozitivul permite o diagnosticare precoce a formelor tumorale, oferind informaţii anatomice şi morfologice ale organului investigat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, aparatul foloseşte un radiotrasor FDG (moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor) care face posibilă identificarea zonelor metabolice cu activitate, atât în zona formaţiunii tumorale, cât şi în restul corpului unde pot exista metastaze.
 
”PET-CT-ul ne permite să diagnosticăm, în cazul neoplaziilor, leziunile care sunt biologic active, acele leziuni care sunt în curs de dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul rezultatelor furnizate de investigaţia imagistică de tip PET-CT putem să luăm în Tumor Board cea mai bună decizie medicală pentru pacientul oncologic, vorbim de chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicală sau o combinaţie între ele. Investigaţia, însă, se foloseşte şi în diagnosticarea anumitor granulomatoze pulmonare şi ne permite chiar să vedem anumite leziuni ischemice pe cord, cum ar fi infarctul miocardic”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.
 
Spre deosebire de alte investigaţii imagistice, PET-CT-ul nu doar identifică tumori, ci face şi o diferenţă între ţesuturile sănătoase şi cele maligne, ceea ce este esenţial în diagnosticul precoce şi monitorizarea evoluţiei bolilor oncologice. În acelaşi timp, permite identificarea tipului de boală oncologică, de multe ori chiar înainte ca modificările structurale să se producă.
 
”Pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, acest aparat oferă o evaluare detaliată a stadiului bolii şi ajută la personalizarea tratamentului. Identificarea precisă a metastazelor dă posibilitatea medicilor să adapteze planurile terapeutice pentru fiecare pacient în parte, crescând şansele de supravieţuire. Totodată, după finalizarea tratamentului chimio sau radio, analiza imagistică realizată cu ajutorul PET-CT-ului poate arăta dacă tratamentul a avut succes. Cu alte cuvinte, acest tip de investigaţie este recomandată atât pentru diagnosticul, localizarea şi stadializarea iniţială, cât şi pentru monitorizare şi evaluare post-terapeutică”, se arată în comunicat.
 
Principalii beneficiari ai noii tehnologii vor fi pacienţii suspecţi de cancer pulmonar, o patologie extrem de gravă şi cu o incidenţă în creştere. Cu ajutorul PET-CT-ului, aceşti pacienţi vor beneficia de o diagnosticare rapidă şi corectă, permiţând iniţierea tratamentului într-o fază timpurie.
 
”Deocamdată, singurii pacienţi care vor beneficia de investigaţii gratuite PET-CT sunt cei internaţi în cadrul Spitalului Victor Babeş. Pe viitor, însă, ne dorim să includem acest tip de evaluare în Programul Naţional de Oncologie, urmând ca investigaţia să fie decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, a adăugat Cristian Oancea.
 
Pentru a pune în funcţiune acest echipament de ultimă generaţie, a fost necesară construirea unui corp nou de clădire, proiectat special pentru a deservi activitatea de imagistică PET-CT.
 
Valoarea totală a investiţiei este de 13.138.000 de lei, fondurile fiind asigurate 90% de către Ministerul Sănătăţii, iar restul de 10% de la bugetul local al Primăriei Timişoara.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.