Un număr de 120 de angajaţi din Primăria Timişoara vor rămâne fără sporuri, a anunţat, marţi, primarul Dominic Fritz, care a precizat că va tăia sporurile tuturor celor care se ocupă de implementarea proiectelor europene câştigate de municipalitate. Edilul a declarat că, deşi Primăria a contractat proiecte europene în valoare de 460 de milioane de lei, până acum s-a absorbit doar 1 milion de lei din această sumă, ceea ce înseamnă 0,22% din total.
”În situaţia în care am cheltuit doar 1 milion, am aruncat o privire pe sporurile plătite pe aceste fonduri şi am constatat cu surprindere că din 2018, 2019, 2020 am plătit, până acum, 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte. Deci asta înseamnă că, pentru ca să cheltuim, deocamdată, 1 milion de lei din fonduri europene, am plătit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Mulţi nu ştiu asta, dar aceste sporuri salariale nu sunt plătite din aceste fonduri europene, ci din bugetul local, din fondurile noastre proprii. Am decis să suspendăm, de luna aceasta, aceste sporuri, cel puţin pe noiembrie şi decembrie, şi de anul viitor vom dezvolta un sistem în care aceste sporuri vor depinde de performanţă în proiect şi nu sunt plătite aşa. Cred că sunt peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Între cei care beneficiau de astfel de sporuri s-ar regăşi şi şefi de direcţii din primărie, care, la rândul lor, ar fi primit în plus până la jumătate de salariu, sub formă de sporuri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Am doar evidenţă pentru luna această, acolo nu îl regăsesc pe domnul Robu. Din câte ştiu eu, nu este posibil ca un primar să ia sporuri pentru aceste fonduri europene, sunt 99% sigur că e aşa. Aceste sporuri nu fac parte din contractul de muncă, ci efectiv sunt sporuri date după bunăvoinţa primarului. Au fost şi directori de direcţii şi binenţeles, pentru că este un spor procentual, dacă salariul de baza era mare, şi sporul era”, a declarat Fritz.
Edilul a explicat că aceste sporuri sunt pentru implementarea proiectelor europene şi nu pentru scrierea lor.
”Aceste sporuri nu sunt pentru scrierea proiectelor, ci efectiv pentru implementarea proiectelor, şi de multe ori nu au de-a face una cu altă. Sunt sporuri care se pot acordă până la 50% din salariul de baza. Se numeşte un lider de proiect care primeşte 50% şi după sunt 4-5-6-7 funcţionari care se ocupă de proiect şi ei muncesc, teoretic, pentru acest proiect. Ideea e că ei muncesc în timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare şi asta e marele mister pentru mine, sunt proiecte în care nu s-a mişcat nimic, dar văd că unii primesc sporuri pentru 80 de ore, 100 de ore muncite în acest proiect. Dacă întru şi mai adânc, văd şedinţe o dată la 2 zile, câte 2 ore, şi acolo am nişte semne de întrebare, pentru că nu se văd rezultate. Până nu clarificăm acest sistem, până nu clarificăm cine şi de ce primeşte acest spor, îl suspendăm. Sunt sporuri nu pentru scrierea proiectului, ci pentru implementarea lui”, a adăugat Dominic Fritz.
Pe de altă parte, reprezentanţii Sindicatului Primăriei spun că vor acţiona conform legii, iar dacă aceste sporuri au fost acordate legal, ele trebuie să fie în continuare plătite angajaţilor.
”Dacă sunt acordate în mod legal, sporurile trebuie acordate în continuare. În măsură în care vom fi sesizaţi de colegii noştri din sindicat care au beneficiat de aceste sporuri, vom studia problema şi, dacă au primit în mod legal şi li se retrage acest drept, vom proceda în consecinţă”, a declarat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber din Primăria Timişoara.
În plus, sindicaliştii spun că încă mai aşteaptă din partea primăriei să li se achite contravaloarea voucherelor de vacanţă pe care anul acesta încă nu le-au primit şi de care trebuie să beneficieze toţi angajaţii primăriei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.