Primăria municipiului Timişoara va trebui să înapoieze finanţarea de aproximativ 2 milioane de euro, bani atraşi prin programul RO-Cultura, pentru reabilitarea Turnului de Apă din cartierul Iosefin.
”Conform prevederilor Contractului de finanţare încheiat între Ministerul Culturii - Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator de Program, şi UAT Timişoara, precum şi ale actelor adiţionale subsecvente, restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Turnul de Apă Iosefin trebuia finalizată până la data de 15.03.2025. În prezent, în urma verificărilor OP (Operator de Program), efectuate inclusiv la faţa locului, s-a constatat aspectul potrivit căruia componentele de infrastructură ale monumentului istoric sunt parţial finalizate şi nu pot fi utilizate fără lucrări suplimentare. Drept consecinţă, restaurarea monumentului nu poate fi considerată finalizată”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.
Reprezentanţii RO-Cultura s-au oferit chiar să preia ei proiectul şi să-l coordoneze, însă Primăria Timişoara nu a fost de acord, spun surse din minister.
”În acest moment, Primăria Timişoara este singurul beneficiar de finanţare prin Programul RO-Cultura care trebuie să returneze întreaga finanţare primită, pentru că nu a finalizat proiectul”, au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.
Reabilitarea acestui monument a început în 2020, când administraţia Robu a reuşit să obţină finanţare maximă de la Ministerul Culturii, prin Programul RO-Cultura, adică 2 milioane de euro.
În 2021, administraţia Fritz a lansat licitaţia pentru ”Refuncţionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, a stabilit firma şi a demarat lucrările. La începutul anului 2023, când ar fi trebuit să fie gata, lucrările nu ajunseseră nici măcar la jumătate. Toate acestea, spuneau atunci reprezentanţii primăriei, pentru că asocierea de firme care a câştigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, având ca lider Alca European Foundss SRL şi Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L, nu şi-ar fi făcut treaba.
Abia în vara lui 2023, administraţia locală a Timişoarei a decis să rezilieze contractul cu primul constructor, a organizat o nouă licitaţie pentru lucrările rămase de făcut şi a actualizat datele financiare ale proiectului abia în decembrie 2023.
Abia în iunie 2024, Primăria Timişoara a stabilit un nou constructor pentru continuarea lucrărilor, firma Alex Dia Construct care se afla încă de pe atunci pe o ”listă neagră” a Primăriei Timişoara pentru obiective nefinalizate la timp. Firma primea pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin 7.691.937 lei fără TVA, adică peste 1,8 milioane euro cu TVA.
La Turnul de Apă din Iosefin, compania Alex Dia avea la dispoziţie 6 luni să finalizeze renovarea, însă lucrările nu s-au încheiat nici de astă dată la termenul din contract, 31 decembrie 2024.
Cei care derulează Programul RO-Cultura prin Ministerul Culturii au reuşit să ofere o ultimă extindere de termen, până la 15 martie, dar constructorul nu s-a putut încadra nici în acest interval de timp.
Castelul de Apă din Iosefin, de pe strada Gheorghe Bariţiu din Timişoara, are 52 de metri şi a fost construit în anul 1914, fiind proiectat de inginerii János Lenarduzzi şi Richárd Sabathiel. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populaţie şi, împreună cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru întreg oraşul.

Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.