Consilierii locali din Timişoara sunt chemaţi, marţi, de la ora 17.00, în regim online, la o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor Colterm - societatea de termoficare din Timişoara, pentru aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în regim centralizat în municipiul Timişoara către Colterm S.A. Prin acest demers Primăria Timişoara se asigură că serviciul de termoficare se va desfăşura în următorii 5 ani în conformitate cu prevederile legale.
Şedinţa AGA va fi precedată de o şedinţă ”de îndată" a Consiliului Local Timişoara pentru aprobarea aceluiaşi contract.
Vechiul contract de delegare a activităţii de termoficare a fost încheiat în 2006, pe 15 ani, expirând anul acesta. Din acest motiv, noul contract, în conformitate cu avizul primit de la Consiliul Concurenţei, va fi încheiat pe o perioadă de 5 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Explozia preţurilor la energie, la nivel naţional, coroborat cu managementul dezastruos din ultimii ani, a dus Colterm într-o situaţie extrem de dificilă. De aceea, în ultimele luni, cu ajutorul specialiştilor, am lucrat intens la redactarea acestui document, pentru ca, după 15 ani, să avem un contract bine făcut. Avem nevoie de o bază ordonată, curată, pe care putem construi. Odată cu încheierea acestui contract, ne asigurăm că serviciul de termoficare din municipiu se desfăşoară în conformitate cu legislaţia, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european", a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Până anul acesta, municipiul Timişoara avea încheiate cu Colterm trei contracte: două de concesiune pe o perioadă de 49 de ani şi unul de delegare pe o perioadă de 15 ani, lipsa de coerenţă creând mai multe probleme administrative. În contextul expirării perioadei contractului de delegare, şi pentru că perioada de 49 de ani nu mai corespunde normelor actuale în materie de concurenţă, cele trei contracte vor fi unificate într-unul singur, uşor de înţeles şi de implementat, dar, mai ales, redactat în conformitate cu prevederile legale.
Contractul de delegare a gestiunii a fost transmis vineri, 1 octombrie, consilierilor locali.
Şedinţa de plen va fi urmată de o întrunire a Adunării Generale a Acţionarilor Colterm S.A., în cadrul căreia va fi ales şi noul Consiliu de Administraţie al societăţii de termoficare, format din candidaţi selectaţi în urma unui concurs deschis organizat cu sprijinul unor specialişti în resurse umane.
Societatea de termoficare din Timişoara, Colter se afla, în această vară, în centrul unui scandal legat de situaţia financiară având datorii de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost şi amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timişoara.
Anterior sancţiunii, administraţia Fritz a numit un director la Colterm care a avut o condamnare penală şi a cărui primă grijă a fost aceea de a cumpăra o maşină de lux pe care să o folosească în deplasări ca director Colterm. Ulterior, acesta a fost eliberat din funcţie.
În luna iunie, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Timiş au mers la sediul Colterm pentru a solicita mai multe documente, ei făcând cercetări, sub coordonarea unul procuror, într-un dosar de delapidare şi fals. Surse din rândul anchetatorilor au declarat atunci că au fost cerute o serie de contracte mai vechi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.