Primăria Timişoara nu a achiziţionat certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră obligatorii pentru sistemul de termoficare din municipiu, chiar dacă termenul limită este 30 aprilie. Primarul Dominic Fritz anunţă că nu va intra în faliment compania de termoficare Colterm şi că urmează o serie de investiţii mari pentru eficientizarea acestui sistem. "Nimeni nu trebuie să se teamă că Colterm intră de mâine sau luna viitoare în faliment", susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Singurele certificate pentru emisii de gaze cu afect de seră (EUA) cumpărate rămân cele pe care Colterm le-a achiziţionat pentru două luni şi 6 zile, adică aferente perioadei de după intrarea în insolvenţă, între 26 octombrie şi 31 decembrie 2021, respectiv 79.306 de certificate EUA.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Primarul Dominic Fritz a reafirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Primăria Timişoara nu are baza legală să cumpere restul de 153.443 de certificate, aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021 şi a anunţat că a făcut o adresă către Agenţia Naţională de Mediu cerând clarificări. El a adăugat că şi o nouă amendă va fi contestată în instanţă.
 
"Adresa e să se găsească căi legale, pentru că după ştiinţa noastră nu există. Cum un municipiu ar putea să cumpere sau să acopere nişte datorii ale unei companii înainte de intrarea în insolvenţă? Rolul administratorilor e să facă toate diligenţele să acopere toate interpretările posibile. Din punctul de vedere al Primăriei, nu există această posibilitate. Dacă Agenţia Fondului de Mediu are o altă interpretare, cum că Colterm ar fi trebuit să acopere şi acestea, eu cred că vor fi alţii care vor spune că, dacă Colterm va folosi banii ca să acopere obligaţiile de dinainte de insolvenţă, vor spune de ce nu plătiţi mai întâi datoriile noastre, şi ANAF ar putea zice. Interpretările vor fi clarificate de instanţă”, a precizat Dominic Fritz.
 
Edilul din Timişoara a susţinut că nu se pune problema întrării Colterm în faliment.
 
"O nouă amendă va fi contestată, pentru că Colterm nu vede o altă posibilitate legală. Ne vom judeca, instanţa se va prounta. Amenda în sine nu aduce imediat falimentul pentru că va fi contestată”, a declarat primarul Timişoarei.
 
Dominic Fritz şi-a exprimat satisfacţia că au fost cumpărate măcar certificatele EUA pentru cele două luni şi 6 zile de după intrarea în insolvenţă de către Colterm.
 
"Aş vrea să-mi exprim satisfacţia că Colterm s-a conformat pentru perioada insolvenţei (2 luni şi 6 zile) care nu era posibil dacă primăria nu era cu plăţile şi subvenţiile la zi şi mă bucur că compania în insolvenţă s-a conformat. Există o dispută legală ce se întâmplă cu datoriile, cu obligaţiile de dinainte de intrarea în insolvenţă. Ei, legal, nu pot achita o datorie antemergatoare întrării în insolvenţă. A existat această idee că primăria ca acţionar unic să cumpere în locul companiei aceste certificate. Aceasta nu are nicio bază legală şi nu ne-a explicat nimeni cum ar funcţiona asta. Noi nu putem achiziţiona în locul unei companii obligaţiile lor. Dacă vor exista alte interpretări legale, mai ales din partea Agenţiei de Mediu, aceste interpretări diferite vor trebui decise de o instanţă. Mai ales că acest cuvânt de faliment a fost folosit în contextul certificatelor. Va trebui rezolvat prin litigii care vor dura. Nimeni nu trebuie să se teamă că Colterm intră de mâine sau luna viitoare în faliment”, a declarat Dominic Fritz.
 
Dominic Fritz a anunţat cinci măsuri care vor fi luate, în perioada următoare, pentru Colterm.
 
"Cazanele n-au fost reparate sau nu s-a făcut o întreţinere consistentă în ultimii ani şi vom investi în repararea acestor 3 cazane la CET Sud. Iarna trecută au fost de 20 de ori probleme; Colterm a început să înmagazineze gaz la preţul plafonat de 250 de lei şi speranţa e că până în iarna viitoare să avem 30-50% din gazul necesar pentru perioada de iarnă cumpărat şi înmagazinat. La fel şi cu stocul de cărbune, Colterm a început să facă stocuri pentru iarnă. Vom începe cu Colterm să punem module termice în şcoli, spitale, grădiniţe cât putem. Ele leagă aceste clădiri de reţeaua primară, unde temperatura e mai mare şi permite încălzirea în plus a agentului termic când nu e livrat la o temperatura optimă. Continuarea proiectului de retehnologizare a reţelei - anul trecut am înlocuit 15 km de reţea. Acum suntem la 3 km aproape finalizaţi şi sunt în lucru alţi 8 km în Şagului, Aradului, Modern, Lipovei. Vom reduce pierderea agentului termic. În clădirile pe care le deţinem, decolmatarea instalaţiilor, vom avea o acţiune concertată pentru decolmatarea instalaţiilor la şcoli, spitale. Abonaţii să-şi decolmateze şi ei, să-şi înlocuiască caloriferele”, a spus primarul Dominic Fritz.
 
Administraţia Fritz vrea să înfiinţeze 4 firme, deocamdată fără angajaţi, care să se ocupe de proiecte pentru termoficare în Timişoara şi speră că prin ele să primească bani din PNRR.
 
Recent, administratorul judiciar a transmis Primăriei Timişoara o adresă în care reafirmă urgentarea cumpărării certificatelor de poluare aferente anului 2021, întrucât neachiztionarea lor va atrage o nouă amendă din partea Administraţiei Fondului de Mediu, iar asta ar atrage după sine declanşarea procedurii falimentului Colterm.
 
Societatea de Termoficare Colterm are datorii de peste 300 milioane de lei la furnizori, la care se adaugă o amendă, încasată în anul 2021, de 21 milioane de euro, pentru neachiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.