Mai mulţi membri ai familiei de romi Cârpaci au fost chemaţi în judecată de Primăria Timişoara, pentru recuperarea unei proprietăţi aflată pe bulevardul Mihai Viteazu şi unde a funcţionat o grădiniţă. Imobilul a fost retrocedat în baza unor documente falsificate, iar la punerea în posesie proprietarii au primit mai mult decât le revenea.
După 1989, Claudiu Cârpaci, membru al cunoscutei familii de romi Cârpaci, a obţinut, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, corpul B al clădirii de pe Mihai Viteazu nr.17, din municipiul Timişoara, în care funcţiona o grădiniţă.
Deşi familia Cârpaci câştigase în instanţa doar corpul B de clădire, la momentul la care a intrat în proprietate, în 2004, a primit şi corpul A, iar grădiniţa care funcţionase până atunci în respectivul spaţiu a fost evacuată.
În vremea administraţiei Robu, în urmă cu 9 ani, a fost cerută de către Primăria Timişoara revizuirea sentinţei, existând suspiciunea că cinci fosti angajaţi ai Primăriei Timişoara care făceau parte din Comisia de Restituire a imobilului ar fi dat clanului Cârpaci întreaga proprietate, adică mai mult decât obliga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Printre suspecţi se numără fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ, fostul şef al Serviciului Administraţie Spaţii Terenuri Monica Rudneanu şi fostul şef al Serviciului Locuinţe Otilia Sârca plus alţi doi inspectori.
Proprietatea a fost naţionalizată în anii 1950. După Revoluţie, un bărbat a cerut retrocedarea proprietăţii, în baza copiei unui contract de vânzare-cumpărare din aceeaşi perioadă. În anul 2013, în urma unei autosesizări, IPJ Timiş a deschis un dosar de cercetare a suspiciunilor de fals în actele cu care a fost dobândită proprietatea, iar la începutul acestui an, Curtea de Apel Timişoara a confirmat falsul în acte. În consecinţă, deşi după anul 2002 clădirea a fost vândută şi revândută, niciunul dintre cumpărători nu ar fi fost de bună-credinţă.
Odată ce au şi sentinţa Curţii de Apel, reprezentanţii Primăriei Timişoara au intentat un nou proces, pentru a intra efectiv în posesia celor două clădiri de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 17.
”Azi am dat în judecată un celebru clan din oraş şi am cerut în instanţă restituirea unui imobil istoric de pe bulevardul Mihai Viteazu, unde a funcţionat ani de zile o grădiniţă. În anii 2000, clădirea a ajuns prin falsuri în acte în mâna unor persoane private şi apoi a urmat o cascadă de vânzări a vilei, trecând de la un proprietar la altul. În urma unei cercetări penale s-a demonstrat că au intrat în posesia clădirii prin acte false şi avem o sentinţă definitivă a Curţii de Apel care confirmă hoţia”, a anunţat marţu, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.