Prima reţea de Telemedicină în Epilepsie din România a fost inaugurată, miercuri, la Cluj-Napoca, iar proiectul presupune dotarea cu aparatură video-EEG a patru centre din Cluj, Suceava, Oradea şi Sibiu, în urma unei investiţii de peste 120.000 de euro. Pacienţii care suferă de epilepsie vor beneficia astfel de analize interpretate în cadrul unei reţele de specialişti şi vor fi incluşi într-o bază de date asemănătoare unui registru naţional.
Reţeaua de Telemedicină în Epilepsie a fost inaugurată de o echipă de medici neurologi şi presupune dotarea a patru centre din Cluj-Napoca, Sibiu, Suceava şi Oradea cu aparatură video-EEG, care ajută la confirmarea, prin analiză, a diagnosticului de epilepsie.
Pacienţii vor beneficia, prin intermediul Reţelei de Telemedicină în Epilepsie, de dosare medicale cu istoricul şi analize EEG complexe şi repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces şi alţi medici epileptologi care îşi vor oferi expertiza în interpretarea datelor.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reţeaua este conectată cu centre medicale din Montreal, Copenhaga sau Geneva, pentru ca pacienţii să beneficieze de o a doua sau a treia opinie medicală, iar un set de analize va costa aproximativ 100 de lei.
”Am început să lucrăm pentru acest proiect încă din 2013, din dorinţa de a oferi şansa unui diagnostic şi tratament corect şi cât mai timpuriu persoanelor cu epilepsie. În următorii doi ani, vom lucra la instruirea personalului medical şi al asistenţilor tehnicieni EEG, precum şi la dezvoltarea reţelei cu minim un aparat, anual. Prin acest sistem de diagnostic şi monitorizare inovativă, locuitorii din regiuni îndepărtate vor beneficia de expertiza medicală a specialiştilor din centrele universitare din ţară şi străinătate, fără a se deplasa din localităţile de domiciliu. Această bază de date poate fi scheletul unui Registru Naţional al pacienţilor cu epilepsie, registru care acum, în România, nu există”, a explicat medicul neurolog Bogdan Florea.
Investiţia, parte a unui proiect susţinut de Asociaţia Cluburilor Lions, a fost de 120.000 de euro, bani cu care a fost achiziţionată aparatura necesară dotării cabinetelor.
La nivel global, se estimează că există 65 de milioane de pacienţi diagnosticaţi cu diverse forme de epilepsie. În România, specialiştii aproximează că există peste 300.000 de pacienţi, iar dintre aceştia mai puţin de 150.000 sunt înregistraţi şi urmează tratament medicamentos.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.