Prima misiune de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din anul 2018 are loc în aceste zile, reprezentanţii Ministerului Justiţiei având întâlniri cu oficialii europeni în cadrul cărora s-a discutat despre stadiul celor 12 recomandări, dar şi despre modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, fiind subliniată ”importanţa unui proces incluziv de consultare a tuturor factorilor interesaţi”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi după-amiază, de către reprezentanţii Miniterului Justiţiei, de miercuri până vineri se desfăşoară prima misiune de evaluare din cadrul MCV din anul 2018.
În prima întâlnire de la sediul Ministerului Justiţiei s-a abordat stadiul celor 12 recomandări din cadrul Raportului de evaluare publicat la data de 15 noiembrie 2017, cu accent pe tematici cunoscute, precum procesul de punere în acord a legilor Justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, activitatea şi rezultatele Consiliului de Management Strategic şi organismelor aferente, stadiul de implementare şi monitorizare a Strategiei de dezvoltare 2015-2020. De asemenea, au fost punctate progresele înregistrate cu privire la o serie de recomandări, recunoscute deja la nivelul Comisiei, în special cele privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi sistemul PREVENT.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Apreciem deschiderea către dialog constructiv şi cooperare pe care atât membrii delegaţiei de evaluare, cât şi reprezentanţii de cel mai înalt rang de la nivelul Comisiei Europene au demonstrat-o şi vă asigur de aceeaşi deschidere către dialog din partea Ministerului Justiţiei şi Guvernului României. Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare şi la obiectivele pentru care a fost instituit, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme. Obiectivul nostru şi al Programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a declarat ministrul Justiţiei, Todorel Toader, citat în comunicatul de presă.
Ulterior, tot la sediul Ministerului Justiţiei, a avut loc o reuniune interinstituţională privind progresele înregistrate de România în cadrul recomandărilor 3 şi 4 din Raportul MCV.
Discuţiile s-au axat, în special, pe demersurile de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi pe procesul legislativ, fiind subliniată ”importanţa unui proces incluziv de consultare a tuturor factorilor interesaţi”.
”Ministerul Justiţiei a înaintat Guvernului, care a şi aprobat pe parcursul anului 2017, două proiecte de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a altor dispoziţii din domeniul penal, care se află la Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. Un proiect are în vedere transpunerea unor directive ale Uniunii Europene, fiind esenţială adoptarea acestuia de către Parlament, în regim de urgenţă, pentru a evita o procedură de infringement. Celălalt proiect priveşte punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale”, a mai arătat ministrul Justiţiei.
Potrivit documentului, directivele care fac obiectul transpunerii sunt: Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 127 din 29 aprilie 2014 şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 65 din 11 martie 2016.
Sursa citată precizează că reprezentanţii sistemului judiciar au prezentat demersurile instituţionale efectuate cu privire la cele două proiecte.
”Totodată, aceştia şi-au exprimat preocuparea referitoare la o serie de propuneri vehiculate în spaţiul public, în acelaşi timp cu disponibilitatea de a participa constructiv la dezbaterile din forul legislativ”, se mai arată în comunicat.
Reprezentând Parlamentul, Eugen Nicolicea a reiterat deschiderea spre dialog cu reprezentanţii sistemului judiciar în cadrul procesului de modificare a celor două coduri.
Delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV a fost condusă de domnul Julien Mousnier, Şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.