Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Brăila şi Galaţi afirmă, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu, vice-premierului Dan Barna şi liderului PNL, Ludovic Orban, dar şi în atenţia miniştrilor Transporturilor, al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, că regiunea Galaţi-Brăila, "a doua aglomerare urbană după Bucureşti", care are o populaţie de aproape un milion de oameni, este ignorată de către Guvern. "Incompetenţa profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor şi aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru", susţin cei doi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În scrisoarea deschisă, cei doi şefi de Consiliu Judeţean critică faptul că cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României, Galaţiul şi Brăila, au fost excluse din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce va accentua decalajul zonei în comparaţie cu celelalte regiuni.

"Asistăm cu stupoare la această «dezvoltare a României», aşa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O «dezvoltare» discreţionară, criteriul politic fiind baza împărţirii sumelor şi proiectelor de dezvoltare pentru judeţe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galaţi-Brăila). Şi în această parte a ţării investiţiile cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt infime comparativ cu alte regiuni. Astfel, noi, Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, şi Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înţelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape un milion de locuitori de la şansa finanţării şi a creşterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică şi socială a zonei", se arată în scrisoarea deschisă.

Totodată, Fotea şi Chirac solicită imperios ca proiectele zonei Brăila-Galaţi să fie prioritizate, iar finanţarea să se facă pe măsura importanţei şi necesităţii acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleşilor locali.

"Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră judeţeană, spitalul judeţean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultăţii de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăseşte nici finanţarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focşani şi nici a spitalului regional Galaţi-Brăila. Consiliul Judeţean Galaţi a trimis spre finanţare prin P.N.R.R. proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galaţi-Tecuci-Tişiţa, o investiţie cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării", susţin cei doi.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia că proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galaţi-Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a ţării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei şi Dobrogei.

"Atragem atenţia asupra faptului că şi brăilenii şi gălăţenii au dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în aceeaşi măsură cu arădenii sau clujenii. Nu vom plăti şi noi rambursarea împrumutului pe care Guvernul îl va face pentru proiectele P.N.N.R? Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect aceşti aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră şi care plătesc taxe şi impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeţi aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanţare prin P.N.R.R. Incompetenţa profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor şi aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru", se mai arată în scrisoarea deschisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.