Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, este de părere că joi, la negocieri, este necesar să se găsească soluţii pentru păstrarea valorii punctului de consultaţie. Ea nu este de acord ca fondurile să fie luate de la alte specializări medicale şi să fie date către medicii de familie şi cei din ambulatorii.
”Joi, la CNAS vor fi, într-o primă fază, consultări cu diferite categorii profesionale şi ulterior vor fi negocierile. Cred că toate aceste aspecte trebuie privite prin sfera faptului că în acest moment sistemul de sănătate românesc are nevoie de întărirea medicinei de ambulatoriu şi medicinei de familie. Este necesar să avem un sector de ambulator şi medicină de familie puternice pentru că astfel scade presiunea pe spitale. Sunt convinsă că trebuie să găsim soluţii clare astfel încât din punctul de vedere al tarifului să revenim la valoarea din acest moment. Acest lucru trebuie să îl susţinem la consultările de joi”, a declarat Cătălina Poiană, marţi, la Medika TV.
Cătălina Poiană a precizat că va participa doar la consultările de joi, nu şi la negocieri.
”Voi participa la consultările de joi şi cred că punctul de vedere al Colegiului Medicilor din Bucureşti este important în susţinerea acestor consultări şi în revenirea tarifului pe servicii pe care îl avem la ora actuală. Voi fi la partea de consultări, nu la negocieri, deci la prima parte a zilei. Negocierile vor fi făcute de Colegiul Medicilor din România”, a arătat ea.
Întrebată dacă s-ar putea lua bani de la alte domenii din sănătate pentru a fi alocaţi medicilor de familie şi celor din ambulatorii, Cătălina Poiană a explicat că nu ar trebui create disensiuni între diferitele categorii de medici.
”Şi eu am văzut încercarea unora de a poziţiona o specialitate în detrimentul altei specialităţi, dar mesajul meu este foarte ferm şi anume e acela de unitate, atât între medici, cât şi între pacienţi. Trebuie să înţelegem că medicii şi pacienţii sunt de aceeaşi parte a baricadei. Ştim cu toţii că resursele financiare sunt limitate, dar trebuie să reducem pe cât posibil această impredictibilitate în raport cu plata serviciilor. A încerca să creăm disensiuni între categoriile de medici nu trebuie să se întâmple. Vocea noastră, a medicilor, trebuie să se facă auzită pentru că medicul trebuie să fie respectat”, a spus Cătălina Poiană.
Poiană a precizat că sunt peste 900 de posturi libere în spitale, astfel că medicii din ambulatorii joacă un rol foarte important în a reduce presiunea de pe spitale.
”Sunt peste 900 de locuri libere în spitale, e un deficit de medici, acum au fost deblocate şi vor fi organizate concursuri, dar gândiţi-vă că toată activitatea a fost susţinută de medicii din spital şi de colegii din ambulatoriul de specialitate, care reduc presiunea pe spitale. (...) Mesajul meu este clar, de a susţine ambulatoriile de specialitate, de a-l considera un element extrem de important în sistemul de sănătate”, a spus Poiană.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.