Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, admite că este dificilă situaţia farmaciilor independente, care nu fac parte din lanţuri de farmacii şi care reclamă că se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza lipsei fondurilor pentru medicamente compensate sau gratuite. El dă asigurări că ”banii nu se împart discreţionar, preferenţial sub nicio formă”, iar sumele sunt împărţite proporţional, pe baza solicitărilor venite din judeţe către CNAS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Într-adevăr, România se confruntă cu o situaţie economică dificilă, în toate domeniile, şi evident că acest lucru se răsfrânge, cumva, inevitabil, şi în domeniul sănătăţii. Însă noi am făcut la CNAS, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Guvernul României au făcut sincer eforturi semnificative astfel încât să nu existe turbulenţe, să nu existe dificultăţi în ceea ce priveşte actul medical. Nu este pentru prima dată când există întârzieri în domeniul sănătăţii. Spre exemplu, anul 2023 a început cu o datorie de anul trecut de 1,4 miliarde de lei, deci s-a mai întâmplat aşa ceva aproape în fiecare an şi în fiecare an, acolo unde a existat responsabilitate şi seriozitate, onestitate şi o bună comunicare, lucrurile pot fi rezolvate. La fel facem şi noi”, a afirmat Andrei Baciu, marţi seară, la TVR Info. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a explicat că în luna septembrie au fost ”întârzieri de câteva zile” în ceea ce priveşte alocarea de fonduri, iar cu privire la facturile vechi de câteva luni, datate din mai-iunie, Baciu a spus că în sistemul de sănătate termenele de plată ajung şi la 90 de zile. Baciu a ţinut să dea asigurări că ”banii nu se împart discreţionar, preferenţial sub nicio formă”, iar sumele sunt împărţite proporţional, pe baza solicitărilor venite din judeţe către CNAS.
 
”Sunt conştient că există dificultăţi şi situaţii realmente complicate, în special pentru farmaciile mici. Situaţia este una dificilă, nu neg acest lucru, admit această situaţie. Rezolvarea este una care presupune contribuţia mai multor instituţii, nu este numai una care ţine de CNAS. Noi tot ceea ce ţine de noi, vă asigur că am făcut totdeauna. CNAS nu este ca o bancă, unde acolo sunt toţi banii şi hotărăşte preşedintele sau cineva de la CNAS dacă azi se plătesc sau nu se plătesc bani. Circuitul este unul mai amplu, banii vin totdeauna de la Ministerul de Finanţe, important este ca distribuţia să fie una corectă şi echitabilă pentru toată lumea şi procesele birocratice să nu întârzie”, a adăugat Baciu.
 
Săptămâna trecută, Guvernul aprobat alocarea suplimentară a 868 de milioane de lei pentru sistemul sanitar. Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 500 de milioane de lei este alocată pentru medicamente şi programele naţionale de sănătate, 200 de milioane de lei pentru spitale şi 168 de milioane de lei pentru salarii şi gărzi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.