Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi al PNL Timiş, Alin Nica, a declarat că primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, nu intenţionează să achiziţioneze certificate de poluare pentru societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, şi că în acest fel condamnă populaţia oraşului la o nouă iarnă în frig. Nica a solicitat DNA să intervină, el afirmând că este vorba despre instigare la abuz în serviciu, în acest caz.
Alin Nica a declarat, marţi, că primarul Dominic Fritz "condamnă populaţia Timişoarei la încă o iarnă în frig".
"Primarul Fritz spune cu subiect şi predicat că nu are de gând să cumpere certificate verzi pentru Colterm. Sincer, nu credeam că un om investit cu încredere de către cetăţeni poate să spună aşa ceva, să arate atâta desconsiderare faţă de lege... Pentru că nu e un moft a cumpăra certificate, e o prevedere legală foarte clară. Ce exemplu dă un astfel de primar cetăţenilor care ar putea să nu mai plătească impozite? Dacă primarul alege să nu respecte legea, de ce ar respecta-o şi ei? Şi câtă încredere poate să insufle furnizorilor Colterm să mai încheie contracte cu Coltermul când primarul nu respectă legea? E total deplasată această luare de poziţie din partea primarului şi, de aceea, acum înţeleg exact de ce ne-am ales cu amenda record de anul trecut. Şi ne pregătim să luăm o nouă amendă, îngropând astfel societatea de termoficare şi condamnând populaţia Timişoarei la încă o iarnă în frig, la încă o iarnă în care şcolile şi spitalele să rămână în frig şi să fie închise din această cauză. De asemenea, trebuie să amintesc încă o dată şi să fac o paralelă cu ceea ce doreşte să facă administraţia USR la STPT, amintesc de penalul pus să conducă Colterm în primăvara anului trecut", a susţinut Alin Nica.
Întrebat ce ar trebui să facă Primăria Timişoara în cazul Colterm, Alin Nica a explicat că municipalitatea are responsabilitatea ca prin subvenţii să asigure funcţionarea unui serviciu public.
"Primăria e acţionarul unic la Colterm şi are principala responsabilitate ca, prin subvenţii, să asigure funcţionarea acestui serviciu public esenţial pentru locuitorii Timişoarei, să aloce bani prin buget. Aşa cum s-a întâmplat în toate celelalte mandate ale administraţiei liberale, să aloce bani ca să susţină societatea să poată cumpără aceste certificate verzi", a declarat Alin Nica.
Liderul liberalilor din Timiş a adăugat că a cerut primarului Dominic Fritz să vină cu un plan pe termen mediu şi lung pentru Colterm, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
"Am solicitat primarului şi Primăriei să vină cu un plan pe termen mediu şi lung de scoatere din situaţia de criză în care se găseşte Coltermul. Până azi n-am văzut niciun plan. Nu e treaba mea să găsesc soluţii, dar dacă mă întrebaţi, eu am lucrat deja de la nivelul Consiliului Judeţean la găsirea unei soluţii pe termen lung la problema încălzirii timişorenilor. Am semnat acum câteva săptămâni un memorandum de înţelegere cu cea mai mare companie în domeniul energetic la nivel naţional şi una dintre cele mai mari la nivel european, pentru construirea celei mai marei centrale geotermale electrice în această parte de Europa într-o comună periurbană a Timişoarei. Din motive comerciale, de confidenţialitate, societatea nu doreşte să facă publice detaliile acestei investiţii în momentul de faţă. Dar noi discutăm cu cei de la Colterm pentru că produsul rezidual al acestei centrale electrice geotermale e căldură şi va putea suplini o parte considerabilă din efortul pe care Colterm îl face pentru a încălzi instituţiile şi locuinţele timişorenilor. Noi chiar facem ceva concret, nu stăm cu braţele încrucişate. Am făcut lobby pe lângă Guvern ca să se aloce cea mai mare sumă pentru termoficare la Timişoara. Mai mult de 30% din suma globală alocată la nivel naţional a revenit Timişoarei din fondul de rezervă", a mai declarat Nica.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a solicitat DNA să intervină pentru respectarea legii.
"Aşteptăm aceeaşi maturitate şi responsabilitate din partea Primăriei, nu declaraţii care îndeamnă la nerespectarea legii, ceea ce mi se pare foarte grav. Şi solicit, dacă se va concretiza, solicit insituţiilor, DNA-ului, văd că domnul Laţcău (viceprimarul Ruben Laţcău - n.r.) e familiarizat cu DNA-ul, să ia măsuri pentru că mi se pare instigare la abuz în serviciu. Am auzit că e cercetat pentru amenda uriaşă de anul trecut", a susţinut Nica.
Într-o conferinţă de presă susţinută luni, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că nu este treaba Primăriei Timişoara să achiziţioneze certificate de poluare pentru Colterm.
"Noi, ca oraş, nu suntem pasibili de nicio amendă. Este societatea Colterm unde da, oraşul este acţionarul. Este în instolvenţă acum şi tocmai trebuie să terminăm cu această dependenţă directă, să fie Colterm o piatră legată de gâtul bugetului oraşului. Obligaţiile sunt ale Colterm. Este treaba Coltermului să îşi îndeplinească treaba. Noi, ca oraş, am dat peste limita legală, ca să menţinem căldura. Noi nu putem din bugetul local să fim responsabili pentru obligaţiile acestei societăţi comerciale. (...) Nu există o obligaţie a Primăriei Timişoara de a achizitiona aceste certificate. Este obligaţia Colterm, nu a primăriei. Noi toţi trebuie să înţelegem că trebuie să protejăm oraşul de problemele financiare pe care le are Colterm, tocmai ăsta este motivul de ce societatea Colterm este în insolvenţă acum", a declarat Dominic Fritz.
Societatea de termoficare Colterm din Timişoara are datorii de peste 300 de milioane de lei, la diferiţi furnizori, la care se adaugă o amendă de aproximativ 107 milioane lei pentru neachiziţionarea de certificate de poluare pe anul 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.