Preşedintele Alianţei pentru Învăţământ Suceava, Giani Leonte, a afirmat că sindicaliştii din educaţie nu au nicio garanţie că memorandumul privind salariile din educaţie aprobat de Guvern va fi respectat deoarece nu are putere juridică. El a menţionat că sindicatele din învăţământ au cerut emiterea unui act normativ, a unei legi.
Giani Leonte a declarat vineri, la Prima News, că guvernanţii nu au dialogat de fapt cu sindicaliştii, ci doar şi-au impus oferta lor.
“Am atras atenţia asupra problemelor cu care ne confruntăm nu acum când am declanşat greva generală pe data de 22 mai, noi suntem în stradă de la finalul anului trecut, din luna decembrie, când am dat startul calendarului de proteste atât la Bucureşti, cât şi în municipiile reşedinţă de judeţ. Din păcate, Guvernul nu a catadicsit deloc să ne aşezăm la masa dialogului astfel încât să găsim soluţii care nu toate au un raţionament financiar. Când am anunţat greva generală, cu o zi înainte, guvernanţii au încercat să dialogheze cu noi fără niciun rezultat. De fapt, ei nici nu negociat vreodată cu noi, doar ne-au impus aşa-zisa ofertă, care la început era concretizată într-o serie de vouchere acordate pe nişte carduri, în două tranşe, după care aceste vouchere s-au transformat în prime ca la final să fie transformate într-o sumă”, a afirmat Giani Leonte.
El a menţionat că memorandumul aprobat de Guvern nu are putere juridică.
“Acest memorandum nu are putere juridică şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea. Noi am solicitat un act normativ, o lege. Avem precedente foarte multe Guvernul care emite ordonanţe sau Parlamentul României care legiferează nu îşi respectă ceea ce publică în Monitorul Oficial. Nu avem nicio garanţie că acest memorandum va fi respectat în contextul în care nu are putere juridică. O ordonanţă de guvern care are acest lucru oricând poate fi atacată în instanţă şi am avea un câştig de cauză şi am avea o garanţie mai vădită în sensul în care Guvernul doreşte să implementeze acel principiu la care noi nu vrem să renunţă, acela prin care salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu pe economie. De acolo derivă toate celelalte salarii, aşa se construieşte grila de salariu, în momentul în care acest salariu se modifică automat în cascadă grila suferă modificări. În momentul de faţă, un profesor debutant care intră în sistem încasează un salariu de 2.550 de lei”, a mai transmis preşedintele Alianţei pentru Învăţământ Suceava.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.