Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a cerut o comisie de expertiză de la Ministerul Culturii pentru a face o evaluare a modului cum au fost respectaţi paşii urmaţi de autorităţile locale pentru a se asigura că este eliminat orice risc de distrugere a unor obiecte de patrimoniu, în cazul şantierului din centrul municipiului, unde se află vestigii ale Cetăţii Tomis. Mai multe camioane au transportat pământ excavat din zona respectivă şi l-au dus pe un câmp la marginea municipiului Constanţa, iar acolo au fost găsite mai multe fragmente ceramice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ca urmare a declaraţiilor contradictorii ale autorităţilor locale responsabile de conservarea patrimoniului cultural local, Prefectul Judeţului Constanţa, George Niculescu, a solicitat o comisie de expertiză de la Ministerul Culturii, pentru a face o evaluare a verificărilor minuţioase pe şantierul de pe Bulevardul Tomis numărul 49A”, a anunţat Prefectura Constanţa, miercuri seara, printr-un comunicat de presă.

Astfel, joi, la invitaţia prefectului, secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu va avea o întrevedere cu echipele locale de la Direcţia Judeţeană de Cultură şi de la Muzeul de Istorie Naţională şi de Arheologie pentru a stabili exact paşii care au fost urmaţi de autorităţile locale pentru a se asigura că orice risc de distrugere a unor obiecte de patrimoniu este eliminat.

"Concluziile acestei vizite în teren vor fi cuprinse în raportul pe care Prefectul îl pregăteşte, încă de săptămâna trecută, pentru a-l prezenta opiniei publice, fiind astfel, primul demers de transparentizare a modalităţii în care autorităţile locale conlucrează în vederea conservării patrimoniului local în contextul dezvoltărilor urbane”, se mai arată în comunicat.

Prefectul spune că doreşte să extindă aceste verificări şi pe alte şantiere ale Constanţei unde pot fi speţe similare.

"Intenţia mea este să extind această anchetă pentru toate şantierele din Constanţa unde ne putem lovi de speţe similare pe viitor. Intenţia mea este să avem o imagine de ansamblu cu toate datele, astfel încât să punem în discuţie situaţia specifică a lipsei PUG-ului nou al oraşului Constanţa. Este inacceptabil să nu avem o serie de principii clare de dezvoltare a oraşului care să ţină cont de specificul constănţean, în care vestigiile fac parte din identitatea acestui oraş. După întocmirea acestui raport voi convoca o întâlnire de lucru cu arhitectul şef şi cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Constanţa pentru a tranşa subiectul PUG-ului şi pentru a înţelege de ce suntem în această situaţie”, a declarat prefectul George Niculescu.

Poliţiştii au început cercetările pentru a verifica modul cum au fost făcute excavările şi cum au fost depozitate materialele arheologice de pe şantierul respectiv.

"În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au continuat verificările privind legalitatea activităţilor de excavare şi depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit că nu au fost respectate cerinţele prevăzute în autorizaţia de construire”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa.

Din acest motiv, lucrările pe şantierul respectiv au fost oprite temporar, până la finalizarea cercetărilor.

"Având în vedere că în şantierul de lucru privind construcţia unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanţa există posibilitatea existenţei de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor. În cauză, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, conform Legii 50/1991”, au mai spus reprezentanţii IPJ Constanţa.

Ei au precizat că în autorizaţia de construcţie este prevăzut şi faptul că în cazul în care se găsesc vestigii arheologice pe parcursul săpăturilor, trebuie oprite lucrările şi anunţată Direcţia Judeţeană de Cultură în vederea conservării acestora.

Mai multe organizaţii civice au semnalat în urmă cu câteva zile că mai multe camioane au transportat pământ dintr-un şantier aflat în centrul Constanţei, acesta a fost dus pe un câmp la marginea municipiului, iar acolo au fost găsite mai multe obiecte arheologice.

De asemenea, organizaţiile respective se opun şi construirii în zona respectivă, precizând că acolo se află vestigii care vor fi distruse în urma lucrărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.