Peste 4.200 de poliţişti de frontieră desfăşoară, în perioada sărbătorilor de iarnă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, fiind suplimentat personalul şi fiind folosite punctele de trecere la capacitatea maximă. Din experienţa anilor trecuţi, se estimează că punctele de frontieră cele mai tranzitate vor fi cele de la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei de Frontieră, pentru evitarea aglomerărilor în perioada sărbătorilor de iarnă, a fost dispusă suplimentarea personalului până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de valorile de trafic. Astfel, zilnic peste 4.200 de poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

În plus, se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcţie de valorile de trafic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, au fost contactate autorităţile statelor vecine, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate. 

În acest an, pentru o cât mai bună informare a participanţilor la trafic, Ministerul Afacerilor Interne a distribuit în punctele de trecere a frontierei aproximativ 500.000 de flyere cu informaţii utile privind programul de lucru şi modalitatea de accesare a unor servicii publice.

"Ca în fiecare an, se estimează că cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, sens în care recomandăm tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se evite apariţia aglomerărilor. Menţionăm că la frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 58/53 de benzi de control pe sens", arată Poliţia de Frontieră.

Astfel, în judeţul Timiş este PTF Cenad - Kiszombor, în judeţul Arad - PTF Nădlac - Nagylak, PTF Nădlac II - Csanadpalota, PTF Turnu - Batonnya, PTF Vărşand - Gyula, în judeţul Bihor - PTF Salonta - Mehkerek, PTF Borş - Artand, PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Săcuieni - Letavertes, iar în judeţul Satu Mare - PTF  Urziceni - Vallaj şi PTF Petea - Csengersima.

De asemenea, la graniţa cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, între 10.00-18.00, ora României, sunt deschise 10 puncte de trecere a frontierei ocazionale, menite sa faciliteze traficul persoanelor care domiciliază în localităţile de frontieră.

La frontiera româno-bulgară sunt 10 puncte de trecere cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 23/20 de benzi de control pe sens.

În judeţul Giurgiu, este PTF Giurgiu - Ruse, în judeţul Teleorman - PTF Zimnicea - Svistov (Bac), PTF Turnu Măgurele - Nicopole (Bac), în judeţul Constanţa - PTF Vama Veche - Durankulak, PTF Ostrov - Silistra, PTF Negru Vodă - Kardam, PTF Lipniţa - Kainardja şi PTF Dobromir - Krushar pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08:00 la ora 20:00, iar în jueţul Dolj - PTF Bechet - Orjahovo (Bac) şi PTF Calafat - Vidin.

Poliţia de Frontieră recomandă consultarea aplicaţiei Trafic On-line, care poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro şi care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Referitor la traficul de mărfuri, în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă creşte ca urmare a intensificării comerţului.

"Precizăm că, şi pentru această categorie de mijloace de transport, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalităţile de frontieră să se efectueze cu operativitate", arată sursa citată.

Poliţia de Frontieră aminteşte că, la graniţa cu Ungaria, începând cu 1 noiembrie, autorităţile de frontieră maghiare verifică achitarea amenzilor aplicate pe teritoriul Ungariei (exemplu: neplata taxelor de drum), de către şoferii mijloacelor de transport marfă, astfel că verificările suplimentare pot genera, în anumite momente, o creştere a timpilor de aşteptare.

În apropierea punctelor de trecere, politiştii de frontieră şi rutieri îi informează pe şoferi despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

În luna decembrie 2018, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4,6 milioane de persoane, precum şi de 1,2 milioane de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2,1 milioane cetăţeni U.E. şi 400.000 cetăţeni non-U.E.). 

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1,6 milioane persoane, iar prin cele aeroportuare aproximativ 1,37 milioane persoane.

Cel mai tranzitat punct de trecere a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, unde s-au prezentat peste 900.000 persoane la controlul de frontiera, atât la intrare, cat şi la ieşirea din ţară. La frontiera cu Ungaria, cel mai tranzitat punct de trecere rutier a fost P.T.F. Nădlac II Autostrada, pe unde au trecut aproximativ 600.000 persoane şi 210.000 mijloace de transport.

La P.T.F. Borş, un alt punct de trecere de la graniţa cu Ungaria foarte tranzitat, poliţiştii de frontieră au verificat peste 420.000 persoane şi peste 150.000 mijloace de transport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.