Primăria Capitalei transmite vineri că bannerele din pasajul de la Piaţa Universităţii, unde a fost amenajată o expoziţie dedicată Centenarului, vor fi refăcute în condiţiile în care numele episcopului greco-catolic care a citit în 1918 Proclamaţia de Unire de la Alba Iulia a fost scris greşit: Emil Hossu în loc de Iuliu Hossu. Municipalitatea spune că a fost o eroare de editare gradică şi tehnoredactare.
„În cursul zilei de astăzi, 18 mai 2018, ultima zi în care expoziţia mai poate fi vizitată în Pasajul Universităţii, a fost semnalată o regretabilă greşeală de tehnoredactare, Episcopul Iuliu Hossu fiind numit eronat, într-unul dintre textele de prezentare, Emil Hossu. Această eroare este una de editare grafică şi tehnoredactare, care va fi corectată în itinerarile viitoare ale expoziţiei, prin refacerea panoului”, transmite Primăria Capitalei la solicitarea News.ro.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), Francisc Doboş, a atras vineri dimineaţă atenţia asupra unei erori de pe un panou din pasajul de la Piaţa Universităţii, unde a fost scris greşit numele celui care a citit Proclamaţia de Unire de la Alba Iulia: Emil Hossu în loc de Iuliu Hossu. Doboş spune că trebuie scos în evidenţă rolul pe care l-a avut Biserica Greco-Catolică în realizarea Marii Uniri, însă ar trebui evitate astfel de greşeli.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Trebuie scos în evidenţă rolul central al Bisericii Greco-Catolice în făurirea Marii Uniri de la 1918. Se pare că este un pic neglijat rolul ei la ceas aniversar. Iar atunci când este amintit ar trebui evitate astfel de erori. Episcopul greco-catolic IULIU (şi nu Emil) Hossu a citit Declaraţia Unirii”, a scris pe Facebook Francisc Doboş.
El a precizat, însă, că în materialul video difuzat în pasaj este corect menţionat numele episcopului greco-catolic.
Iuliu Hossu a fost episcop greco-catolic de Cluj şi cel care a citit Proclamaţia de Unire de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 în faţa a mii de români, pe când avea doar 32 de ani. Episcopul greco-catolic a fost şi cel care a dus regelui Ferdinand şi Reginei Maria hotărârea de unire a Transilvaniei cu Vechiul Regat.
Primăria Capitalei, prin Creart, a amenajat în perioada 4 – 18 mai o expoziţie denumită Arhitectura Centenarului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în Pasajul Universităţii. Potrivit municipalităţii, proiectul a fost coordonat de către designerul Radu Miu-Vişan, responsabil de grafica expoziţiei, alături de curatoarea Ana-Daniela Sultana şi constă în 50 de panouri ilustrate, 10 interviuri filmate şi 20 de bannere puse pe stâlpii din pasaj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...