Peste 65.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care solicită Parlamentului să adopte de urgenţă o lege cadru prin care să reglementeze votul prin corespondenţă şi/sau electronic. Petiţia a fost iniţiată de comunitatea Declic, care va notifica, joi, oficial partidele parlamentare în legătură cu solicitarea cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de comunitatea Declic, prin petiţie se cere vot prin corespondenţă şi/sau electronic, pentru toate tipurile de scrutin, atât pentru românii din străinătate, cât şi pentru cei care locuiesc în ţară.

"Vă cerem introducerea de urgenţă a votului prin corespondenţă şi/sau a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în ţară sau în străinătate. Vrem să ne fie respectat un drept fundamental şi universal - dreptul de a vota. Noi, miile de cetăţeni care nu am putut vota, vă cerem să nu ne mai umiliţi şi la următoarele alegeri. Contrar declaraţiilor publice transmise de MAE în 26.05.2019, nimic NU a funcţionat normal în străinătate. Cu ocazia acestor alegeri europarlamentare, ne-aţi demonstrat din nou, şi mai apăsat, un singur lucru. Că nu aţi învăţat nimic din experienţa înjositoare prin care diaspora a trecut în 2014", se arată în petiţie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"În prezent, nu avem cadru legal pentru votul prin corespondenţă nici pentru prezidenţialele din 2019, nici pentru parlamentarele din 2020. Mai este foarte puţin timp şi, dacă Parlamentul nu ia rapid măsuri, vor fi aceleaşi cozi umilitoare şi la aceste alegeri”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic, citată în comunicat.

Conform sursei citate, pentru a fi aplicată la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, o lege a votului prin corespondenţă şi/sau electronic trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

"Mii de români din străinătate au fost împiedicaţi să îşi exercite un drept fundamental, acela de a vota. Pentru ca aceste umilinţe să nu se mai repete este absolut necesară o lege unitară, care să permită votul prin corespondenţă şi/sau electronic pentru toate tipurile de scrutine”, a adăugat Ana Racheleanu.

Până joi la prânz, petiţia online a fost semnată de peste 65.500 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.