Peste 28% dintre elevii care au participat la un studiu al Consiliului Naţional al Elevilor afirmă că au sesizat fapte de discriminare, în proporţie de peste 60% personalul şcolii fiind cel care a discriminat. În plus, peste 30% dintre elevi au recunoscut că au asistat sau chiar au participat la comiterea de fapte cu violenţă în şcoală. În schimb, peste 42% dintre profesorii chestionaţi recunosc că nu au sesizat o ilegalitate din şcoală, deşi ar fi trebuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consiliul Naţional al Elevilor a relizat un chestionar referitor la implementarea Statutului Evelului în unităţile de învăţământ din România.  

Au răspuns 20.821 de elevi şi profesori din învăţământul preuniversitar, dintre care 17.963 elevi (87.9% din mediul urban şi 12.1% din mediul rural) şi 2.858 de cadre didactice (64% din mediul urban şi 36% din mediul rural). 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Statutul Elevului este primul act normativ din sfera învăţământului preuniversitar, elaborat la iniţiativa şi cu implicarea Consiliului Naţional al Elevilor, şi în care se regăsesc toate drepturile, îndatoririle şi obligaţiile ce revin elevilor înmatriculaţi în unităţile de învăţământ de stat, private sau confesionale din România. Statutul Elevului a fost aprobat prin OMENCŞ nr. 4742/10.08.2016 şi încă de atunci a deveni obligatoriu pentru toate şcolile din ţara noastră. Acum, la mai bine de 6 ani de la aprobarea acestui document extraordinar de important, ne lovim, în continuare, de mari probleme atunci când vine vorba despre implementarea corectă a prevederilor acestuia în şoli. Principala cauză este, din păcate, necunoaşterea conţinutului actului normativ de către membrii comunităţii şcolare - elevi, părinţi şi profesori”, au transmis reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.  

Potrivit rezultatelor, 37% dintre elevi încă nu au auzit sau nu cunosc prevederile Statutului Elevilor.  

Chestionarul a relevat şi că 28,2 % dintre elevii respondenţi au sesizat cazuri de discriminare în funcţie de gen, etnie, statut socio-economic.  

”Un procent îngrijorător de 28,2% dintre elevii respondenţi au declarat că au constatat cazuri de discriminare (rasială, etnică, pe baza statutului social, socioeconomic) în rândul colectivului lor şcolar, fapt ce ne arată că numărul cazurilor de abuz şi de bullying este într-o creştere alarmantă”, arată Raportul întocmit de Consiliul Naţional al Elevilor.  

Potrivit aceluiaşi document, 60,1% dintre cei care discriminează reprezintă personalul didactic şi nedidactic al şcolii.  

”Dintre cei care au observat fapte de discriminare, 52,7% afirmă că situaţia socio-economică, convingerile şi capacitatea intelectuală reprezintă motivul discriminării, în timp ce 34,9% susţin că au observat rasa, etnia şi vârsta fiind cauzele discriminării. Însă, există şi un procent considerabil (12,4%) dintre elevii chestionaţi care consideră că orientarea sexuală este motivul discriminării”, se mai arată în Raportul citat.  

Potrivit aceluiaşi raport, 31,3% din elevii respondenţi au afirmat că au asistat sau chiar au participat la acte de violenţă în şcoală, în timp ce 68,7% au negat implicarea în astfel de fapte.  

În cadrul cercetării, profesorii au fost întrebaţi dacă au sesizat autorităţile în cazul în care au sesizat o ilegalitate în şcoală.  

”57,9% dintre profesori au sesizat întotdeauna autorităţile competente atunci când în şcoala lor s-a produs o ilegalitate. Restul de 42,1% recunosc că au existat cazuri în care nu au sesizat autorităţile, deşi a fost nevoie. Acest procent este dezazmăgitor, luând aminte de rolul personalului de a asigura siguranţa elevilor în unitatea de învăţământ”, au mai transmis elevii.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.