Patru sute de salvamontişti sunt pregătiţi să intervină în acest week-end în zonele montane din ţară, aceştia sfătuind turiştii să schieze responsabil, cu echipament corespunzător şi să aibă o conduită preventivă. În multe dintre masive riscul producerii de avalanşe este însemnat, aşa că turiştii sunt rugaţi să se informeze cu privire la zonele pe care vor să le abordeze şi să fie echipaţi corespunzător.
Salvamontiştii anunţă că în ultima săptămână au avut peste trei sute de intervenţii, cifră considerată ”îngrijorător de mare”.
”Avem peste 300 intervenţii numai în ultima săptămână, număr îngrijorător de mare, ce ne determină să vă sfătuim să schiaţi responsabil, cu echipament corespunzător, adaptat stilului şi nivelului dumneavoastră, cu o conduită preventivă faţă de cei din jur. Noul strat de zăpadă îi poate îndemna pe iubitorii schiului offpiste la noi provocări, dar aceştia trebuie să îşi aleagă cu grijă pantele şi liniile de coborâre, să facă un test al zăpezii şi să aibă asupra lor kitul de avalanşă”, au transmis salvamontiştii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit acestora, în week-end, ca în toate perioadele de vârf ale sezonului turistic de iarnă, un număr de circa 400 de salvamontişti se vor afla la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.
Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.
Totodată, salvamontiştii anunţă că în multe dintre masive riscul producerii de avalanşe este însemnat.
Astfel, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş anunţă că în Munţii Călimani şi Gurghiu, în zonele cu pantă între 25 – 38 grade, la altitudini de peste 1.500 de metri, în urma căderilor de zăpadă din ultimile zile riscul de avalanşă este de gradul III şi IV (pe o scară de la 1 la 5), nivel de risc care se va menţine în zilele următoare.
”Persoanele care vor parcurge în următoarele zile trasee montane din Munţii Călimani şi Gurghiu, la peste 1.500 m, trebuie să fie echipate specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipament individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de avalanşă, dispozitiv electronic de căutare din avalanşă DVA)”, anunţă salvamontiştii.
La rândul lor, salvamontiştii din Suceava avertizează asupra pericolului producerii de avalanşe în Munţii Giumalău, Suhard şi Călimani.
”Stratul de zăpadă proaspătă variază între 40 şi 60 de centimetri, iar riscul de avalanşă va rămâne ridicat şi pe perioada weekend-ului. Pe cea mai mare parte a traseelor, marcajele sunt acoperite de zăpadă iar vizibilitatea este (foarte) redusă. Pe şoseaua Transrarău se circulă doar din Pojorâta până la cabana Rarău în condiţii dificile şi există posibilitatea închiderii drumului din cauza viscolului”, anunţă salvamontiştii din Suceava.
De asemenea, este risc de gradul trei, din cinci posibile, în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, dar şi în masivele Parâng şi Retezat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.