Patriarhul Daniel afirmă în mesajul transmis cu ocazia începerii noului an universitar că, într-o societate informaţională şi excesiv tehnologizată, există riscul ca educaţia să fie redusă la un proces care are ca finalitate dobândirea unor competenţe şi abilităţi, astfel încât tânărul să fie integrat facil şi sigur într‑un sistem de eficienţă practică imediată, dar care este tot mai impersonal şi unilateral, motiv pentru care consideră relevantă ”valorificarea specificului formativ al educaţiei creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat şi efemer”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Într-o societate informaţională şi excesiv tehnologizată există riscul ca educaţia să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziţionarea de informaţii necesare pentru dobândirea unor competenţe şi abilităţi, astfel încât tânărul să fie integrat facil şi sigur într‑un sistem de eficienţă practică imediată, dar un sistem tot mai impersonal şi unilateral.  Tocmai într‑o asemenea situaţie este relevantă valorificarea specificului formativ al educaţiei creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat şi efemer, ci este deschisă spre lumina iubirii eterne a lui Hristos, Care a promis: „Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25)”, transmite Patriarhul Daniel.

De asemenea binecuvântează pe toţi studenţii şi profesorii din învăţământul universitar şi postuniversitar, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multă bucurie şi mult ajutor, aminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 ca An omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, dorind să evidenţieze importanţa familiei pentru educaţia copiilor şi tinerilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Astăzi, când familia creştină se confruntă cu multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual, sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare, ca libertatea şi responsabilitatea, bunătatea şi solidaritatea. În contextul pandemiei actuale, când se impune adaptarea mijloacelor de predare şi de învăţare la noua situaţie, tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural”, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

El subliniază că anul acesta, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învăţătorii şi profesorii noştri, care ne-au educat şi ne-au îndrumat pe calea cunoşterii ştiinţifice intelectuale, dar şi a valorilor spirituale permanente.

”Perioada actuală de pandemie ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni faţă către faţă, de a ne împărtăşi bucuriile şi necazurile, reuşitele sau eşecurile, aşteptările şi aspiraţiile. Acum înţelegem mai bine adevărul credinţei, şi anume că viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie apărate şi cultivate pentru a creşte spiritual şi a vieţui social ca oameni liberi şi responsabili, harnici şi darnici”, afirmă Patriarhul Daniel.

Ca şi în anii precedenţi, la începutul acestui nou an universitar (2020-2021), îndeamnă parohiile şi organizaţiile de tineret ale BOR să ofere ajutor material şi spiritual studenţilor care provin din familii defavorizate, pentru a urma studiile universitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.