Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a votat Raportul referitor la modificarea Deciziei legislativului european şi a Consiliului privind Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii. Este vorba despre prelungirea implementării Mecanismului şi după data de 1 ianuarie 2025, până la finalul anului 2027. Prelungirea coincide cu exerciţiul financiar multianual şi permite Uniunii să ofere sprijin de urgenţă statelor membre pentru combaterea incendiilor de vegetaţie prin intermediul capacităţilor dezvoltate în cadrul ”tranziţiei către rescEU”, până când va deveni disponibilă flota europeană permanentă de combatere aeriană a incendiilor forestiere.
Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a votat propunerea de modificare a Deciziei legislativului european şi a Consiliului privind Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii.
Este vorba despre o decizie tehnică ce va permite Uniunii să acorde ajutor în situaţii de urgenţă şi după data de 1 ianuarie 2025, până când flota de aeronave de combatere aeriană a incendiilor de vegetaţie va fi completă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
” Unicul scop al modificării propuse este de a se asigura că Uniunea poate continua să ofere sprijin de urgenţă statelor membre pentru combaterea incendiilor de vegetaţie prin intermediul capacităţilor dezvoltate în cadrul «tranziţiei către rescEU», până când va deveni disponibilă flota europeană permanentă de combatere aeriană a incendiilor forestiere. Mai concret, prezenta propunere sugerează prelungirea perioadei de tranziţie menţionate la articolul 35 de la 1 ianuarie 2025 până la 31 decembrie 2027. Această dată este aliniată la sfârşitul actualului cadru financiar multianual (CFM)”, se arată în document.
Specialiştii Uniunii vorbesc despre recordul de incendii înregistrate în ultima perioadă, dar şi despre faptul că schimbările climatice vor genera incendii la fel de puternice şi în anii viitori.
”Sezonul incendiilor de vegetaţie din 2022 în Uniune a fost un sezon record. Numărul total de incendii de vegetaţie de peste 30 de hectare din Uniune a fost de 2 707. Au ars 786 316 hectare de teren (o suprafaţă de peste trei ori mai mare decât suprafaţa Luxemburgului). Suprafaţa afectată a fost mult mai mare în comparaţie cu anul precedent (416 413 hectare). În plus, datele pentru 2022 indică o creştere de peste 250 % faţă de suprafaţa de teren arsă medie din 2006, când a început să se ţină evidenţa la nivelul Uniunii. Incendiile de vegetaţie au devenit un motiv serios de preocupare la nivel paneuropean, întrucât acestea afectează nu numai regiunea mediteraneeană, ci şi ţări precum Republica Cehă, Germania şi Slovenia, după cum o demonstrează recentele activări ale mecanismului de protecţie civilă al Uniunii. Ca exemplu notabil, Suedia s-a confruntat cu incendii de vegetaţie grave în 2018. În 2022, 20 de state membre au înregistrat mai multe suprafeţe arse decât media lor din anii precedenţi”, se mai arată în document.
Potrivit specialiştilor Uniunii, numai în 2022, incendiile de vegetaţie au provocat pierderi economice estimate la peste 2 miliarde de euro şi emisii de peste 25 de milioane de tone de CO2.
Prin modificarea Deciziei în 2019, s-a creat rescEU, ca rezervă europeană de capacităţi pentru a oferi asistenţă în situaţii copleşitoare în cazul în care capacităţile generale existente la nivel naţional şi cele angajate în prealabil de statele membre în Rezerva europeană de protecţie civilă nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace la diferite tipuri de dezastre sau sunt insuficiente.
S-a estimat iniţial că până la 1 ianuarie 2025 se vor putea achiziţiona suficiente aeronave pentru stingerea incendiilor, dar acest lcuru nun a fost posibil deocamdată.
”Având în vedere evoluţiile recente de pe piaţă, mai precis lipsa de pe piaţă a aeronavelor foarte specializate necesare, este nevoie de un interval de timp mai lung (după 2024) pentru dezvoltarea aeronavelor amfibii de combatere aeriană a incendiilor forestiere”, se mai arată în document.
Mai multe state au activat, în ultimul an, Mecanismul de protecţie civilă, inclusiv România, în cazul exploziilor de la Crevedia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...