Un chirurg ortoped care lucrează în Franţa, iar în perioada 2005-2006 a fost rezident la Secţia de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie, sub îndrumarea doctorului Gheorghe Burnei, povesteşte, într-o scrisoare transmisă către Casa Jurnalistului, experienţa sa profesională alături de Burnei, despre care spune că "era obsedat să inventeze ceva" şi "reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente". Doctorul prezintă cazul unui băieţel cu un cancer agresiv, care a murit la scurt timp după ce Burnei i-a excizat tumora, contrar practicilor, care arată că amputaţia ar fi fost singura cu şanse reale de a-i salva viaţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Roman Marchitan (36 de ani) este chirurg ortoped la spitalul din Marmande, în sud-vestul Franţei, iar între 2005-2006 a fost rezident la Secţia de Ortopedie Pediatrică de la Marie Curie, sub îndrumarea lui Burnei şi povesteşte experienţa alături de acesta.

"Să fii medic în România e în primul rând umilitor. În practica de zi cu zi poţi stoarce şi ceva satisfacţie profesională, dar totul e un compromis continuu cu propria ta conştiinţă. Iar conştiinţa se erodează treptat sub presiunea rutinei şi cei care “supravieţuiesc“ dezvoltă un fel de bătături morale, altfel nu poţi continua. Fără să victimizez profesia, dacă încerci să înţelegi ce se întâmplă cu sistemul, cum funcţionează cu adevărat mediul opac al medicinei româneşti, nu poţi reduce totul la şpagă şi malpraxis. (...) Majoritatea sunt nişte tipi decenţi şi profesionişti şi fiecare dintre ei, dacă pleacă în străinătate, respiră uşurat că nu mai are nevoie de şpăgi şi nu mai este obligat să trimită pacientul să-şi cumpere perfuzii şi şuruburi", spune chirurgul în scrisoarea către Casa Jurnalistului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El spune că Burnei "reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente, călcând pe victime fără nici o fărâmă de mustrare de conştiinţă şi era obsedat să inventeze ceva": "Nu cerea părerea nimănui, important era “le flair”, insipiraţia, era competent în orice domeniu".

Roman Marchitan mai susţine că Burnei opera uneori adulţi "fără să-şi pună problema că nu avea nici o pregătire medicală în acest sens". "Adulţii nu sunt nişte copii de dimensiuni mai mari, nu e suficient să foloseşti nişte plăci de dimensiuni adecvate sau nişte broşe mai groase, niciun ortoped de copii nu ştie să opereze corect o banală fractură de gleznă, cu excepţia cazului în care familia uzează de o avalanşă de pile şi relaţii. Numai că doctorul Burnei nu ştie cum vine treaba cu profilaxia bolii tromboembolice la adulţi, un detaliu minor. Pacientul a decedat. Familia n-a depus plângere, şi atâta timp cât familia nu depune plângere, business as usual", argumentează Marchitan.

El povesteşte şi cazul unui băieţel care a murit la scurt timp după ce a fost operat de doctorul Burnei.

"În momentul în care părinţii unui băieţel te imploră să-ţi agiţi bagheta magică şi să-i salvezi piciorul, pentru că la televizor se spune că eşti singurul capabil să realizeze premiere mondiale, e cazul să redevii pentru scurt timp medic. Ţine de competenţă şi de responsabilitatea ta să le explici că osteosarcomul e un cancer extrem de agresiv şi că principiile valabile încă de la sfârşitul secolului 19 rămân valabile în linii mari şi la ora actuală. Jobul unui medic e să-i convingă pe părinţi că amputaţia, oricât de mutilantă ar fi ea, este singură care oferă şanse reale de a-i salva viaţa copilului. Dl. Burnei n-a ezitat, pentru că principiile medicale pot fi aplicate conform standardelor actuale de toţi ceilalţi profesionişti tocmai pentru că lor le lipseşte geniul. Nişte proşti. El, profesorul, a excizat tumora din calcaneu (în acest punct orice ortoped se ia cu mâinile de cap şi respiră profund) şi copilul a decedat la scurt timp în urma unei extensii metastatice. Ce făceam noi în timpul asta? O evitam pe mama copilului şi evitam să discutăm cazul între noi", mai scrie medicul.

Potrivit acestuia, în nicio ţară evoluată nu va fi întâlnit acest tip de practici.

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală” a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii. Denunţul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Aproximativ 50 de plicuri cu bani care ar fi fost primite de Gheorghe Burnei au fost găsite la percheziţiile făcute la secţia de Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie”, multe dintre acestea fiind puse în cărţi din biblioteca unităţii sanitare. Anchetatorii au informaţii că Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie, potrivit unor surse judiciare.

La percheziţii au mai fost găsite plăci metalice folosite pentru a fixa bucăţi de oase rupte care erau ţinute în pungi folosite în comerţ.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri.

Surse judiciare au mai declarat, pentru News.ro, că Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită, pe care le fierbea şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ.

Burnei le spunea părinţilor copiilor care veneau la el că este singurul medic din lume care poate face anumite operaţii, dădea impresia că este mereu ocupat şi că dacă acceptă un caz este un privilegiu, iar în unele cazuri recomanda intervenţia chirurgicală, deşi ştia că unele deficienţe fizice nu puteau fi corectate.

Gheorghe Burnei le-ar fi spus părinţilor că protezele sunt greu de obţinut şi le-ar fi condiţionat intervenţia chirurgicală de cumpărarea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, deşi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de către spital în astfel de cazuri. Chirurgul ortoped ar fi folosit atât dispozitive medicale omologate, cât şi unele create special pentru el, care însă nu erau omologate.

Anchetatorii mai au date că unele intervenţii chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situaţii în care copii operaţi de el au murit, dar şi cazuri în care copiii au rămas cu infirmităţi permanente.

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de acelaşi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Al doilea dosar al lui Burnei vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, au precizat sursele citate.

În 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operaţii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrica a UMF "Carol Davila" din Bucureşti şi şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului "Maria Sklodowska Curie".

El a realizat şase intervenţii chirurgicale în premieră mondială şi 22 de intervenţii chirurgicale în premieră naţională, potrivit prezentării sale de pe site-ul reţelei de clinici "Regina Maria". 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.