Organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie din România au transmis, miercuri, că ”s-a ajuns la momentul zero” şi că jumătate dintre cabinetele din ţară funcţionează în afara contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie consideră că au primit doar ”promisiuni neonorate”, iar Preşedinţia este singurul for care mai poate atrage atenţia asupra bugetului total insuficient.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) si Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care afirmă că s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România.
”Decidenţii noştri nu au înţeles nici până în acest moment că Asistenţa Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea şi reforma adevărată în sănătate. O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relaţie contractuală normală, cu suport legal afişat la timp în transparenţă legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru şi cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinşi să semnăm acte adiţionale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale şi mai nou, raportarea lor în sistemele informatice”, se arată în comunicat.
Medicii afirmă cu au ajuns la momentul în care au decis să renunţe la aceste practici ”păguboase” şi, alături de pacienţi, au solicitat o schimbare serioasă şi responsabilă de paradigmă.
Medicii de familie vor ca sistemul de sănătate să aducă în atenţie ceea ce îl defineşte - sănătatea pacientului - şi consideră că trebuie rezolvate trei chestiuni principale: asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii medicului de familie, creşterea finanţării şi recunoaşterea importanţei rolului medicului de familie, odată cu respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.
”Aşa cum s-a anunţat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunţe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiţionale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puţin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menţionăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanţă în ceea ce priveşte Asistenţa Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislaţia în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanţii medicilor de familie au oferit soluţii practice, rapide, coerente, în timp record”, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, protestul medicilor de familie este susţinut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatuli Promedica, unele Colegii judeţene ale medicilor precum şi de principalele asociaţii de pacienţi din România.
Totodată, medicii de familie au anunţat că îşi menţin punctele de vedere şi principalele revendicări, ”în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărţuire, insistenţă din partea caselor judeţene de asigurari de sănătate”.
”Medicii de familie au transmis problemele lor şi Preşedinţiei României, singurul for care mai poate atrage atenţia în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate in Strategia naţională”, se mai arată în comunicat.
Medicii de famiilie au protestat miercuri în întreaga ţară şi, chiar dacă au acordat consultaţii gratuite pacienţilor, au refuzat să elibereze reţete sau trimiteri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.