Trei din cinci părinţi ucraineni refugiaţi în România nu au un loc de muncă, indică o anchetă realizată de Organizaţia Salvaţi Copiii. Lipsa abilităţilor de comunicare în limba română este cauza pe care o declară cei mai mulţi, urmată de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei. De la începutul războiului şi până la data de 29 februarie 2024, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 21.617 cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia 2.784 s-au încadrat pe piaţa muncii.
”Trei din cinci părinţi ucraineni refugiaţi în România nu au un loc de muncă, în condiţiile în care doar 17% sunt angajaţi cu contract în România, 11% lucrează la distanţă pentru o companie din afara României şi 7% sunt angajaţi fără contract de muncă”, potrivit anchetei derulate de Salvaţi Copiii România, în luna februarie.
Oficial, de la debutul războiului şi până la data de 29 februarie 2024, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 21.617 cetăţeni ucraineni, dintre care 14.727 femei; dintre aceştia 2.784 s-au încadrat pe piaţa muncii, 1.890 fiind femei. Lipsa abilităţilor de comunicare în limba română este cauza pe care o declară cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina, ca impediment pentru angajare (65%), urmată de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei (54%), arată ancheta organizaţiei.
Ancheta realizată de Salvaţi Copiii România arată că principalele nevoi ale părinţilor ucraineni care s-au refugiat cu copiii în România sunt legate de: ajutor financiar (23%), sprijin pentru accesarea serviciilor medicale (19%), cursuri de limba română (16%), servicii de afterschool pentru copii (13%), sprijin pentru găsirea unui loc de muncă (12%).
Organizaţia Salvaţi Copiii a menţionat că dintre nevoile pe care nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei şi a utilităţilor, 54% sunt legate de vizite la doctor şi achiziţia de medicamente, 43% de îmbrăcăminte şi încălţăminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mâncare.
Deşi răspunsul la întrebarea dacă vor sa rămână să locuiască în România, în mare parte este “nu” sau „nu ştiu”, cei care confirmă că vor rămâne adaugă ca aceasta este opţiunea copiilor şi faptul că aceştia îşi fac deja studiile aici, copiii demonstrând în acest mod necesitatea lor de integrare.
În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea unui centru de zi în care mamele refugiate din Ucraina să-şi poată lăsa copiii în siguranţă, cât timp ele sunt la serviciu.
“Prin intermediul centrului de zi, va fi oferit sprijin integrat pentru 40 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. În cadrul activităţilor din centru, copiii vor beneficia de îndrumare în realizarea temelor şcolare, cursuri de limba română, activităţi recreative, joacă în aer liber. Alţi 60 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani vor beneficia de plata taxelor pentru creşă şi grădiniţă”, au anunţat reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii.
Ei au adăugat că spaţiul centrului de zi este pus la dispoziţie de către Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, în cadrul Complexului de Servicii Golescu Grant din Aleea Ţibleş nr. 64, sector 6, extinzându-se astfel, prin intermediul parteneriatului public-privat, aria serviciilor de sprijinire a copiilor ucraineni şi români din comunitate, aflaţi în pericol de marginalizare socială.
“Contactul dintre copiii ucraineni şi cei români va contribui la depăşirea barierelor culturale şi la o mai bună coeziune socială bazată pe educaţie nonformală şi deprinderea unor abilităţi de convieţuire în acelaşi spaţiu comunitar.
Iniţiativa este derulată în parteneriat cu Asociaţia Proiect Voiajor (Jobs for Ukraine), care sprijină şi facilitează angajarea mamelor, în timp ce copiii lor beneficiază de activităţile din centrul de zi”, a menţionat sursa citată.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a explicat necesitatea sprijinirii concrete a mamelor ucrainence.
“La începutul acestei crize umanitare, când proporţiile nu erau încă pe deplin cunoscute, mamele ucrainence ne-au uimit prin tăria lor: treceau frontiera pe jos, cu copiii de mână sau în braţe, decise să-i pună la adăpost. Acum, aceste mame au nevoie de sprijin pentru a se putea integra social, pentru a putea lucra şi acoperi cheltuielile de bază. Totodată, copiii au nevoie de un mediu socio-educaţional în care să se simtă în siguranţă”.
Conceptul şi amenajarea centrului sunt semnate de arhitectul Omid Ghannadi şi Inside Social.
“Vorbesc în numele colegilor mei, al membrilor asociaţiei Inside Social când spun că suntem foarte bucuroşi să facem parte din proiectul centrului de zi pentru copiii ucrainieni. Suntem încântaţi că activitatea şi pasiunea noastră pentru design pot fi de ajutor în astfel de proiecte care reuşesc să facă lumea un loc mai bun, mai ales pentru cei care sunt nevoiţi să treacă printr-o perioadă grea şi nedreaptă pentru ei. Credem că o astfel de implicare nu poate fi decât începutul unei lungi perioade de colaborare pentru proiecte cât mai importante şi esenţiale pentru societate. Admirăm iniţiativele şi proiectele Salvati Copiii România şi ne dorim să fim de folos oriunde putem, ca să putem fi o mână de ajutor. Colaborarea şi implicarea colectivă nu poate duce decât la noi iniţiative şi mai ample şi să lase în urmă o amprentă importantă pentru lumea în care trăim”, a declarat Omid Ghannadi.
“Cei mai mulţi dintre părinţii ucraineni ai căror copii sunt incluşi în programele educaţionale ale Salvaţi Copiii România menţionează ca prioritate absolută ţinerea în siguranţă a copiilor lor, urmată de accesul la servicii medicale, care de multe ori este dificil şi contra cost, şi la educaţie, menţionând aici şi nevoia de transport gratuit pentru copii. Majoritatea menţionează că nu reuşesc să satisfacă toate nevoile de bază, dar încearcă să asigure copiilor cele necesare, făcând economii”, au mai transmis reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.