Premierul Ludovic Orban a declarat că spitalele nu pot fi aglomerate cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri medicale, în defavoarea altor oameni care poate au negoie de îngrijiri spitaliceşti. „Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat”, a completat şeful Executivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Anchetele epidemiologice, aici am înţeles că aţi avut deja discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie. Aşteptăm nişte rezultate, pentru că avem nevoie de implicarea medicilor de familie, în diferitele etape. Capacitatea de a evalua starea de sănătate - nu trebuie să ajungem la blocarea capacităţii de evaluare a stării de sănătate. Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la Direcţia de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului. 
 
Prim-ministrul a precizat că ar trebuie să existe o zonă intermediară pentru pacienţii care necesită ventilare mecanică, însă nu trebuie internaţi la secţiile de terapie intensivă.
 
„Evident, creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă şi mai serioasă aplicare a acelor zone intermediare. Numărul de pacienţi care sunt trataţi în secţiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienţilor care sunt în ventilaţie mecanică. Trebuie să se facă o evaluare şi mai ales să se prevadă această zonă intermediară pe care am gândit-o, astfel încât să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică pentru care să nu existe posibilitatea de a asigura ventilarea mecanică”, a completat Orban.
 
El a adăugat că este nenoie de creşterea capicităţii de testare pentru COVID-19 şi a solicitat ministrului Sănătăţii să nu existe niciun blocaj pentru ca acest obiectiv să fie atins. Orban a mai spus că e foarte importantă digitalizarea pentru a fi facilitate toate procesele.
 
„În continuare urmărim obiectivele clare: creşterea capacităţii de testare. Am discutat de măsurile pentru creşterea capacităţii de testare. Să nu existe niciun blocaj. Nici la recoltarea exudatului. Aici, aveţi grijă, trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă şi reduce capacitatea de răspuns pe care o are pentru urgenţele reale. Aici va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a direcţiilor de sănătate publică. Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns. Digitalizarea este iarăşi foarte importantă, astfel încât să fluidizăm toate procesele”, a concluzionat şeful Executivului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.