Premierul Ludovic Orban afirmă, întrebat dacă România ar fi pregătită să facă faţă unui nou val de îmbolnăviri, la începutul anului viitor, că autorităţile fac eforturi pentru a creşte deopotrivă capacitatea de testare, diagnosticare şi pe cea de tratare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. "Nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să ajungem aproape de limită sau la limită. Dacă oamenii respectă regulile, putem să oprim creşterea numărului de cazuri", susţine Ludovic Orban.
"Facem eforturi constante pentru a face faţă şi mai bine. Practic, puteţi vedea că am făcut progrese. Sigur, nu pot să zic că sunt progresele chiar la nivelul nevoilor, dar am făcut progrese pe toate liniile şi în materie de echipamente de protecţie şi în materie de aparate de diagnosticare Real Time PCR, acum am decis să achiziţionăm şi trei milioane de teste rapide pentru a fi folosite pentru personalul medical, pentru beneficiarii serviciilor din cămine (...) Deci încercăm şi aici să creştem capacitatea de testare cu noul tip de teste rapide”, a afirmat premierul Ludovic Orban, luni seară, întrebat fiind dacă România este pregătită pentru a face faţă unui al treilea val de îmbolnăviri, preconizat pentru primele luni ale anului viitor.
În acest context, primul ministru a arătat că autorităţile iau măsuri pentru a creşte nu doar capacitatea de testare şi diagnosticare, ci pe cea de tratare, subliniind din nou că există o limită a sistemului sanitar care este dată de numărul limitat al cadrelor medicale care se pot ocupa de pacienţii internaţi.
"Este adevărat, numărul de locuri libere nu este foarte mare, el e foarte variabil, de aia mă feresc să prezint. Împreună cu echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii am făcut un plan de creştere a capacităţii, de introducere a noi spitale în dispozitivul de luptă anti-COVID, astfel încât să putem face. Sigur că avem o limită, este dată pe de o parte de limita de personal şi de condiţiile tehnice. Pot să vă spun că în materie de aprovizionare cu oxigen facem eforturi permanente pentru a creşte capacitatea. Pot să vă spun că la Spitalul Colentina consumul de oxigen a crescut, faţă de luna iunie, de cinci ori. În foarte multe spitale a crescut şi creşte în continuare consumul de oxigen şi trebuie să facem faţă pentru a asigura. La Spitalul Malaxa pentru a putea pune în funcţiune 9 paturi de ATI este nevoie de un rezervor suplimentar. Dar nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să ajungem aproape de limită sau la limită. Dacă oamenii respectă regulile, putem să oprim creşterea numărului de cazuri”, a adăugat premierul Ludovic Orban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.