Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, după vizita la Uzina Dragomireşti, că aici se produc măşti FFP3, cu grad de protecţie de 99,8%, şi măşti chirurgicale, care vor fi obligatorii pentru populaţie după 15 mai.
Orban a apărut, miercuri, în conferinţa de presă susţinută în Dâmboviţa, purtând o mască despre care a spus că este prima mască produsă la Uzina de produse speciale Dragomireşti.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Am purtat prima mască FFP2, de fapt e FFP3 din punctul de vedere al certificării materialului utilizat, care e produsă în România, la Uzina de produse speciale Dragomireşti. De la debutul epidemiei, am avut dificultăţi foarte mari în ceea ce priveşte aprovizionarea unităţilor sanitare, a tututor angajaţilor care sunt în prima linie a bătăliei contra Covid cu echipamente de protecţie şi ne-am fixat ca obiectiv să producem cantităţile necesare în România”, a afirmat Orban.
El a mai declarat că uzina de la Dragomireşti este prima care a cumpărat utilajele necesare şi care a pus în funcţie linii automatizate pentru producerea a două tipuri de măşti.
"Uzina de produse speciale Dragomireşti este prima capacitate economică care a achiziţionat utilajele şi a pus în funcţiune linii automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip, denumit N95 după standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3. Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8%. De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricaţie măştile chirurgicale, măştile de largă utilizare, care vor fi folosite după data de 15 mai. Şi în ceea ce priveşte masca chirurgicală, materialul care este utilizat conform certificării dă un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80 la sută”, a explicat premierul.
El a menţionat că au fost cumpărate utilajele care permit producerea a aproximativ 350.000 de măşti pe zi.
"Au fost achiziţionate utilaje care permit producţia acestor măşti în sistem automatizat, cu o capacitate de producţie pentru măşti chirurgicale, între 300 şi 350 de mii de măşti pe zi, iar pentru măştile FFP3 capacitatea de producţie va fi între 70 şi 75.000 de unităţi pe zi”, a precizat primul ministru.
Orban a precizat că mai sunt şi alte companii din subordinea Ministerului Apărării care au fost avizate pentru producţia de măşti.
"Trebuie să vă informez că sunt şi alte companii care au solicitat autorizarea pentru producţia de măşti şi alte echipamente de protecţie. Au fost avizate în cadrul entităţilor din subordinea Ministerului Apărării nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale. De asemenea, există un proiect privat, susţinut de către Ministerul Economiei, pentru a produce în România materialul necesar pentru aceste măşti. În privinţa materialului necesar, importăm acest material, iar obiectivul nostru este să introducem în fabricaţie acest material”, a transmis premierul.
El a mai anunţat că 19 companii au fost autorizate pentru producţia de combinezoane.
"În ceea ce priveşte producţia de combinezoane, au fost autorizate 19 companii. Şi aici deocamdată nu producem în România stratul protector, stratul impermeabil şi şi în privinţa producţiei de combinezoane avem ca obiectiv să găsim soluţiile tehnice pentru a putea produce în România materialul necesar şi pentru combinezoane”, a mai spus Orban.
El a făcut, miercuri, o vizită la Uzina de produse speciale Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa, în care au fost recent instalate echipamente de producţie a măştilor medicale.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.