Zece români, între care un copil de 11 ani, morţi în cutremurul din Italia, încă 16 sunt daţi dispăruţi şi doar o minune ar mai putea face ca vreunul să fie găsit în viaţă. Zeci de români sunt în taberele pentru sinistraţi după ce au pierdut locuinţe şi ce reuşiseră să adune în anii de când muncesc în Italia pe bani puţini, dar mult mai mulţi decât acasă.
Bilanţul general al seismului a ajuns la 290 de victime. Astăzi e zi de doliu în Italia.
La noi e ultimul week-end de vară. Politicienii mai prind şi ei câteva zile de relaxare înainte de a începe circul electoral, care îi include şi pe românii plecaţi prin toate colţurile lumii pentru o viaţă ceva mai bună. Până la alegeri mai sunt însă câteva luni, iar la parastasul de 90 de zile al victimelor cutremurului din Italia se vor găsi probabil şi căutători de voturi care să ”empatizeze” atunci cu rudele în suferinţă.
Acum însă doar câteva mesaje de condoleanţe, niciun ajutor material deocamdată, nici sprijin direct (echipe coordonate de Arafat care să plece acolo, să ridice piatră cu piatră până ce ultimul român e scos), nici susţinere morală printr-o zi de doliu naţional.
După cum arată datele de acum, aproape 30 de români vor fi murit la cutremur, ceea ce înseamnă că cel puţin o sută vor fi afectaţi direct - părinţi, copii, fraţi, surori plecaţi şi ei să muncească în Italia sau rămaşi acasă, aşteptând regulat pachete şi bani şi vizitele de sărbători.
În Italia, românii care trăiau în zonele afectate şi care au scăpat cu viaţă îşi caută cunoscuţii, dorm în corturi, sunt ajutaţi de salvatorii italieni şi de asociaţiile de voluntari români. Şi nici dintre ruine nu privesc cu speranţă spre ţară.
”În momentul de faţă, din informaţiile pe care le avem noi, este un grup foarte restrâns de cetăţeni care, iniţial, acum câteva zile, şi-au exprimat dorinţa de a pleca în ţară. Era vorba de un grup de vreo zece persoane. Ulterior, aproape jumătate dintre ele au spus că vor pleca în alte zone din Italia, unde au cunoştinţe şi rude”, a declarat pentru News.ro Leontin Cojocea, preşedintele Asociaţiei CASCRI (Centrul de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români în Italia).
Şi nici de aici nu au primit încă semne că suferinţa lor e resimţită şi împărtăşită.
Care este oare numărul de morţi şi ce rang trebuie să aibă aceştia pentru ca naţiunea să fie în doliu?
Ultima dată a fost zi de doliu naţional în România în 13 august pentru funeraliile Reginei Ana.
După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional astfel:
- 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei,
- 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie,
- 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români,
- 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea,
- 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist,
- 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi,
- 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români; atunci Read Arafat împreună cu medici şi asistenţi au plecat în Muntenegru pentru a ajuta la repatrierea românilor morţi şi a numeroşilor răniţi,
- 31 octombrie - 2 noiembrie în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.