Aproape 1,000 de kilograme de măşti de unică folosinţă au fost colectate în doar trei luni, în Bucureşti, eliminate din mediu şi valorificate energetic, în cadrul proiectului „Aruncă în siguranţă" , iniţiat de organizaţia neguvernamentală "Oraşul Meu, Culorile Mele".
Ca urmare a acestui succes, proiectul a fost extins începând cu luna iulie la nivel naţional în 131 magazine Kaufland din 81 de oraşe ale ţării, colectarea fiind în continuare disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din Bucureşti. După colectare, măştile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului.
Organizaţia "Oraşul Meu, Culorile Mele" estimează că aproximativ 3 milioane de măşti pot fi colectate anul acesta în cadrul campaniei.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pot fi colectate patru tipuri de măşti: măştile de plastic de unică folosinţă, măştile FFP2, numite şi N95, măştile FFP3 şi măştile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măşti din material textil, confecţionate acasă sau alte articole de protecţie, deşeuri periculoase (ascuţite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deşeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.
"Este foarte bine că acest proiect se extinde la nivel naţional pentru că avem nevoie de o ţară curată şi sănătoasă. Aruncarea măştilor de unică folosinţă în condiţii necontrolate presupune crearea unor potenţiale noi focare de infecţii pentru oameni, şi nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci şi despre alte virusuri prezente în corpul uman. «Aruncă în siguranţă» este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măşti sunt colectate şi eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicaţi în proces, datorită măsurilor de siguranţă luate, prevenind astfel extinderea pandemiei", explică dr. Mihail Pautov, medic şi ambasador al proiectului "Aruncă în siguranţă".
"Ne bucurăm foarte mult să putem duce proiectul nostru şi oamenilor din afara Bucureştiului. În Capitală am dovedit că se poate, că oamenii au cooperat cu noi şi au venit în număr mare să-şi arunce măştile în condiţii de siguranţă în cutiile special amenajate din magazinele Kaufland. Sperăm să se întâmple acelaşi lucru şi cu oamenii din celelalte oraşe ale României şi să putem să contribuim cu toţii la un mediu mai curat şi sănătos", a declarat Lestat Monroe, fondator "Oraşul Meu, Culorile Mele"
Poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei, o problemă de mediu cu un impact uriaş
Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) atrage atenţia guvernelor lumii asupra gestionării deşeurilor, inclusiv a deşeurilor medicale şi periculoase, ca pe un serviciu public esenţial. UNEP susţine că manipularea în condiţii de siguranţă şi eliminarea finală a acestor deşeuri este un element esenţial într-un răspuns eficient în situaţii de urgenţă. Tot UNEP susţine că 75% din măştile folosite, precum şi alte deşeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.
În 2020, cantitatea de măşti de protecţie folosite în lume a crescut de 207 ori faţă de 2019. Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operaţiuni de curăţenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantităţi industriale de măşti, mănuşi şi sticluţe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând şi un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deşeuri: "dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măşti decât meduze aruncate în Marea Mediterană".
De asemenea, peste 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologişti din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor. Durata de viaţă a măştilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie nişte adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condiţiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.