Parlamentul European a dat, miercuri, undă verde unor noi norme care obligă companiile să-şi reducă impactul negativ asupra drepturilor omului şi a mediului. Normele vor fi aplicate firmelor din UE şi din afara ei care au o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro. Companiile trebuie să întocmească un plan de tranziţie care să respecte Acordul de la Paris. Companiile vor fi responsabile pentru eventualele daune şi vor putea fi amendate dacă nu respectă legea.
Astfel, Parlamentul European a aprobat cu 374 voturi „pentru”, 235 „împotrivă” şi 19 abţineri noua directivă privind „diligenţa necesară” sau „obligaţia de diligenţă”, care a fost convenită cu Consiliul UE, arată comunicatul de presă al instituţiei europene.
Ea stabileşte obligaţia pentru companii şi pentru partenerii lor din aval şi amonte, inclusiv din domeniul aprovizionării, producţiei şi distribuţiei, să prevină, să elimine sau să îşi reducă impactul negativ asupra drepturilor omului şi mediului. Sclavia, munca copiilor, exploatarea prin muncă, pierderea biodiversităţii, poluarea sau distrugerea patrimoniului natural se numără printre efectele negative vizate de directivă.
O abordare bazată pe riscuri şi planul de tranziţie
Normele se vor aplica companiilor şi societăţilor-mamă din UE şi din afara ei care au peste 1 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri la nivel mondial de peste 450 de milioane de euro. Ele vizează şi francizele din UE cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro, dacă obţin cel puţin 22,5 milioane de euro din redevenţe. Normele privesc şi companiile, societăţile-mamă şi francizele din afara UE a căror cifră de afaceri depăşeşte aceste praguri în UE. Aceste companii vor trebui să integreze în politicile lor obligaţia de diligenţă, să facă investiţii conexe, să ceară garanţii contractuale de la partenerii lor, să-şi îmbunătăţească planul de afaceri sau să ajute întreprinderile partenere mici sau mijlocii să respecte noile obligaţii. Companiile vor trebui să adopte şi un plan de tranziţie pentru a asigura compatibilitatea modelului lor de afaceri cu angajamentul prevăzut de Acordul de la Paris de a limita încălzirea climei la 1,5 °C.
Amenzi şi despăgubirea victimelor
Statelor membre le revine responsabilitatea să ofere companiilor informaţii detaliate despre obligaţiile lor în materie de diligenţă. Informaţiile vor fi publicate online, pe site-uri care vor conţine orientările practice redactate de Comisie. Ţările membre vor crea sau desemna o autoritate de supraveghere care să ancheteze şi să sancţioneze companiile care nu respectă legea. Sancţiunile includ amenzi care pot ajunge până la 5% din cifra de afaceri netă realizată de companii la nivel mondial. Tot cu titlu de sancţiune, numele şi comportamentul companiilor vor fi făcute publice. Comisia va înfiinţa Reţeaua europeană a autorităţilor de supraveghere, care va sprijini cooperarea în domeniu şi va permite schimbul de bune practici. Companiile vor fi responsabile pentru daunele cauzate prin încălcarea obligaţiilor lor în materie de diligenţă şi vor trebui să despăgubească integral victimele.
„Votul de azi reprezintă un moment de cotitură pentru conduita responsabilă în afaceri şi un pas înainte semnificativ în eforturile noastre de a pune capăt exploatării persoanelor şi planetei de companii care nu respectă regulile. Această lege este un compromis pentru care am luptat din greu şi rezultatul a numeroşi ani de negocieri dificile. Sunt mândră de ceea ce am realizat cu aliaţii noştri progresişti. În următorul mandat al Parlamentului, vom lupta nu doar pentru implementarea ei rapidă, ci şi pentru a îmbunătăţi şi mai mult sustenabilitatea economiei europene”, a afirmat raportoarea Lara Wolters (S&D, Olanda), în urma votului din plenul PE, conform sursei citate.
Directiva urmează să fie aprobată oficial şi de Consiliu, apoi semnată şi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ea va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în legislaţia naţională.
Cu excepţia obligaţiilor în materie de comunicare, noile norme se vor aplica eşalonat, după cum urmează:
- începând din 2027, companiilor cu peste 5 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 1 500 de milioane de euro;
- începând din 2028, companiilor cu peste 3 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro;
- începând din 2029, celorlalte companiilor care intră în domeniul de aplicare al directivei (cu peste 1 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro).
Parlamentul European a cerut în repetate rânduri creşterea responsabilităţii companiilor şi o legislaţie obligatorie privind obligaţiile lor în materie de diligenţă. Propunerea Comisiei din 23 februarie 2022 completează alte acte legislative existente sau aflate în lucru, cum ar fi Regulamentul privind defrişările, Regulamentul privind minereurile din zone de conflict şi Regulament privind interzicerea produselor fabricate prin muncă forţată.
Prin adoptarea acestei legislaţii, Parlamentul European răspunde aşteptărilor cetăţenilor exprimate în concluziile Conferinţei privind viitorul Europei referitoare la consumul sustenabil (propunerea 5 punctul 13), consolidarea dimensiunii etice a comerţului (propunerea 19 punctele 2 şi 3) şi modelul de creştere sustenabilă (propunerea 11 punctele 1 şi 8).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.