Oana Gheorghiu, fondatoare a Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, a declarat luni că noul spital construit din donaţiile românilor nu va intra la Administraţia Spitalelor din Bucureşti şi că este un spital public, construit pe terenul statului. Ea a arătat că peste 350.000 de oameni au pus bani, în şase ani am strâns din SMS-uri 20 de milioane de euro.
Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că în 2015, strângeau bani pentru renovare, un proiect de un milion şi jumătate de euro.
”După ce ne-am dat seama că nu se poate face această renovare, am început să vorbim în 2016 despre construcţia unei secţii, ne gândeam că vom construi un etaj peste construcţia existentă şi atunci ajunsesem la un buget estimat de 5 milioane de euro. (..) De la 5 milioane la 33 de milioane de euro, cât a costat acest proiect, evident că, dacă îmi spuneaţi în 2016 că vom face un spital şi că vom strânge atâţia bani, aş fi spus că e o glumă bună”, a precizat Oana Gheorghiu.
Ea a fost întrebată de ce nu face statul ceea ce au reuşit să facă ele.
”E o întrebare la care putem răspunde cu greu. Statul a pierdut finanţarea din PNRR pentru sănătate pentru că nu a avut proiecte suficient de avansate pe care să le califice şi să atragă bani, deşi eu ştiu că unele proiecte erau avansate şi nu au fost puse pe lista PNRR. (..) Uneori sunt nişte interese meschine care ne fac să stăm loc”, a spus Oana Gheorghiu.
Fondatoarea Dăruieşte Viaţa a precizat că visul lor este să reformeze sistemul de sănătate dar reforma se face încetul cu încetul, creând nişte modele.
”Asta ne dorim să facem noi aici la Marie Curie, să creăm un model. După care investim în pregătirea medicilor, îi susţinem să meargă la traning-uri în străinătate, al doilea pas, încercăm să ridicăm zona medicală să o susţinem şi al treilea pas este să încercăm să schimbă legislaţia. Încercăm să parcurgem aceşti paşi împreună cu statul român”, a completat ea.
”Când reuşeşti să faci nişte proiecte, capeţi şi energie, chiar dacă am muncit foarte mult, toată echipa Dăruieşte Viaţa, când vezi că a ieşit ceva şi e bine, e calitate şi acolo pot fi trataţi nişte copii care vor avea şanse în plus la viaţă, capeţi energie şi îţi dai seama că se poate şi că poate acesta este începutul schimbării în sănătate”, a subliniat Oana Gheorghiu.
Despre administrarea spitalului construit din banii românilor, Oana Gheorghiu a spus că ”din fericire, nu va intra la Administraţia Spitalelor din Bucureşti, pentru că este un spital care se află în administrarea Mniisterului Sănătăţii”.
”Este un spital public, de la început a fost aşa pentru că este construit pe terenul statului cu parteneriat în care am primit dreptul de a construi, urmând să intre în dministrare publică, deci este un spital în care vor fi trataţi toţi copiii în sistemul de asigurări de sănătate, va fi administrat de statul român şi respectiv de managementul Spitalului Marie Curie. Vreau să vă spun că nu plecăm de acolo, rămânem să susţinem spitalul, managementul”, a precizat Oana Gheorghiu, arătând că a propus Ministerului Sănătăţii un proiect pilot, în urmă cu 10 luni, în care să testeze un alt mod de a facem management în sistemul de sănătate.
Gheorghiu a vorbit şi despre donatorii spitalului. ”Am avut peste 350.000 de oameni care au pus bani, 2 euro, 4 euro, de la oamenii ăştia am strâns în şase ani, de când avem campanie de SMS-uri, 20 de milioane de euro, practic jumătate din spital este construit cu sms-uri. Oamenii ne-au dat încredere şi bani”, a afirmat aceasta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.