Numărul de şomeri a scăzut, în luna martie a acestui an, cu peste 5.000 comparativ cu luna precedentă şi a ajuns la 592.094, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), iar rata şomajului a coborât la 6,4%, nivel minim de la jumătatea anului 2009 încoace.
În februarie, numărul şomerilor din România a scăzut cu aproximativ 7.000, până la 597.364.
Un nivel al ratei şomajului de 6,4%, calculată după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM), nu s-a mai înregistrat din perioadă mai-iunie 2009, arată seriile statistice ale INS.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent este de 592.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (597.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (613.000 persoane).", se precizează în comunicatul INS.
Şomajul este mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 6,9% în luna martie, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 5,8%, mai arată datele oficiale.
Autorităţile publică, constant, şi numărul de şomeri înregistraţi oficial în evidenţele oficiilor pentru forţa de muncă.
Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârşitul anului 2015, circa 436.000 de şomeri erau înregistraţi oficial, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de doar 4,9%.
Însă conform standardelor BIM, numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de şomeri este, în realitate, mai mare.
Datele privind şomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialişti, pentru că reflectă mai bine şomajul real la nivel naţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...