Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,26 milioane în al doilea trimestru, în scădere cu 47.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pensia medie a crescut cu 5,7% într-un an, la 943 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a fost de 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul.

În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 748 de lei, cu o diferenţă de peste 400 de lei faţă de pensia maximă, primită de persoanele din Bucureşti, care se ridică la 1.180 de lei. 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La nivel naţional, pensia medie lunară a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei.

Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,7%, comparativ cu 56,4% în trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care 89% sunt cei cu pensie de asigurări sociale de stat.

Totodată, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial au reprezentat 1,9%.

Există şi 565.100 de beneficiari de indemnizatie socială, care au pensia minimă de 400 de lei pe lună achitată tuturor celor înscrişi în sistemul public de pensii, indiferent cât de puţin au cotizat la acesta.

Creşterea puterii de cumpărare a pensionarilor în al doilea trimestru a fost de 0,2%, în condiţiile în care raportul dintre creşterea pensiilor şi indicele preţurilor de consum, care măsoară creşterea preţurilor, a fost de 100,2%. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.