Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că ministerul pe care îl conduce va asigura banii necesari pentru finalizarea noului corp de clădire al Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara şi că are în vedere finanţarea pentru dotarea cu aparatură a acestei unităţi medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aflată într-o vizită la Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, miercuri seara, Sorina Pintea a făcut o serie de promisiuni, după ce a avut şi o discuţie cu primarul Nicolae Robu.

Pintea a dat asigurări că va aloca 15 milioane de lei pentru terminarea construcţiei propriu-zise a noului corp de clădire al spitalului, în timp ce Primăria Timişoara va aloca restul sumei necesare, respectiv şapte milioane de lei.

Primarul Nicolae Robu i-a spus ministrului că este nevoie de bani şi pentru dotarea cu aparatură medicală.

"Ne trebuie 50 de milioane de lei pentru echipamente. Eu ştiu că ministerul este orientat mai mult pe direcţia asta, pe dotare. Putem înţelege şi o formulă de genul acesta. Noi ne angajăm la mai mult pe partea de construcţie, dar vă rog să aveţi în vedere dotarea, pentru că asta ne depăşeşte. Vom fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, noi nu putem încărca bugetul local cu atâtea cheltuieli, mai ales că acest spital deserveşte o jumătate de ţară. Eu am făcut astăzi o explorare pe toate nivelurile, inclusiv pe acoperiş am fost, unde e zona tehnică. Am văzut, lucrările sunt avansate. Avem acum o licitaţie care nu permite efectuarea unor lucrări de finisaj, până după ce se finalizează acea licitaţie şi se face achiziţia de rigoare. Pentru că au lipsit din proiectul iniţial nişte lucruri moderne, în ceea ce priveşte partea tehnică şi noi am zis că este păcat să nu facem un spital la cele mai înalte cote şi preferăm o anumită întârziere, decat să fuşărim. Drept urmare, nu mă angajez la un termen mai scurt, dar hai să zicem, până la jumatatea lui decembrie 2019 va fi gata totul. Exteriorul va fi gata în maximum două luni, depinde şi de vreme", a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Ministrul Pintea a cerut ca în scurt timp să fie formulată o cerere din partea unităţii medicale în ceea ce priveşte necesarul de echipamente medicale.

"Eu îmi doresc să terminăm acest spital cât de repede, de aceea am făcut şi paşii de anul trecut. Dar acum ne pregătim de altceva, de procesul de dotare, pentru că lucrările se vor termina şi vom sta 4-10 ani pentru că nu avem dotare. Eu vă rog să demaraţi procedurile de achiziţie pentru toată aparatura. Când este vorba de investiţii majore în sănătate, în pediatrie, nu există problema bugetului. Aşa cum am promis că vom achiziţiona incubatoare, avem în buget, putem achiziţiona o mie de incubatoare anul acesta. Şi pentru acest spital, cand procedurile sunt gata, există finanţare", a spus Sorina Pintea.

Potrivit directorului Spitalului de Copii, Ovidiu Adam, şefii de secţii au început deja să întocmească necesarul pentru fiecare compartiment, iar până în luna martie vor finaliza procedura, pentru a putea transmite cat mai repede Ministerului Sănătăţii lista cu echipamentele de care au nevoie.

Construcţia noului corp de clădire de la Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara a început în urmă cu peste patru ani şi de atunci au fost şi probleme legate de finanţarea lucrărilor. Mai întâi a fost schimbat constructorul, apoi banii au fost mereu insuficienţi.

În vara anului trecut, constructorii de la "Ţurcanu" s-au confruntat cu probleme financiare. Primaria a ajuns în imposibilitatea de a achita facturi de peste trei milioane de lei, iar muncitorii au fost în pragul opririi lucrului. La scurt timp însă, în conturile municipalităţii au intrat banii necesari, apoi au fost viraţi pentru plata restanţelor.

Primăria Timişoara a început construcţia noii clădiri a Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara după ce una dintre clădirile în care funcţionează unitatea medicală a fost retrocedată familiei de romi Cârpaci, una dintre cele mai bogate din ţară.

Noua clădire a Spitalului de Copii din Timişoara, cu o suprafaţă utilă de 8.000 de metri pătraţi, va găzdui mai multe secţii ale unităţii medicale.

Spitalul va avea un număr de 150 de paturi. Spaţiul va fi compartimentat astfel încât să cuprindă o farmacie şi spaţii de depozitare, unitatea de primiri urgenţe, secţia de radiologie, policlinica şi laboratoare de analiză, bloc operator şi secţii de terapie intensivă, dar şi saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri şi saloane pentru mame.

Clădirea va avea demisol, parter şi şase etaje şi costă peste zece de milioane de euro. Construcţia a fost începută în luna mai 2014 şi ar fi trebuit să fie gata în primăvara lui 2016.

Clădirea ar fi trebuit construită cu fonduri de la Guvernul României. Primii bani, şapte milioane de lei, au venit în vremea cabinetului Sorin Grindeanu, iar ulterior s-au mai alocat cinci milioane de lei. Astfel, Primăria Timişoara a achitat facturile în speranţa că în viitor le-ar putea deconta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.