Sindicaliştii din Educaţie organizează un nou protest în Bucureşti, pichetând sediul Guvernului. Ca şi data trecută, sindicaliştii mărşăluiesc pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării. În jurul orei 13.00, ei au pornit spre Palatul Cotroceni. Profesorii care participă la mitingul din Bucureşti au transmis un mesaj pentru politicieni: ”Facem rotativa: noi primim banii, voi vă cumpăraţi cărţi!”. Proteste se desfăşoară şi în alte oraşe din ţară, precum Timişoara şi Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Protestatarii care s-au adunat în Piaţa Victoriei din Bucureşti au adus cu ei bannere, pancarte şi chiar o cruce din lemn, pe care au scris ”Proiectul România Educată”, ”născut” în august 2021. Protestatarii au trecut pe cruce, drept dată a ”decesului” proiectului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, data de 22 mai 2023, prima zi a grevei generale din educaţie. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mesajele afişate de participanţii la miting au fost, pe de o parte, împotriva clase politice – ”Facem rotativa: noi primim banii, voi vă cumpăraţi cărţi! Fiecare cu ce-i lipseşte”, ”Anul viitor, la vot, o să plătiţi pentru tot”, ”Ăsta nu e Ciucă al nostru”, ”Klaus Iohannis, Bravo, ai stil!”, ”Nota 4 la purtare pentru guvernare!”, ”Ciucă şi Ciolacu, hai cu noi să vă daţi BACul”, iar pe de altă parte au fost mesaje care au atras atenţia asupra importanţei educaţiei şi asupra stadiului în care învăţământul se află în prezent –”Omul educat nu mai este respectat”, ”Promisiuni tot mai mari, salarii tot mai mici”, ”Nu vrem prime speciale, vrem puncte la pensionare”, ”Investiţi în generaţiile viitoare, nu în pensiile speciale”. 
 
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
 
Unul dintre protestatari şi-a agăţat de gât o pancartă cu mesajul “O lume minunată, România Educată, şcoala abandonată”, referire la momentul în care, în timpul unei vizite făcute săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, în localitatea Cristian din judeţul Sibiu, de un cor de copii care i-au cântat melodia lui Mihai Constantinescu, şeful statului transmiţându-le celor mici: ”Învăţaţi bine, că merită!”.
 
În Piaţa Victoriei s-au adunat şi mai mulţi elevi care îşi exprimă susţinerea faţă de protestul cadrelor didactice, unii dintre ei afişând un banner pe care scrie ”Elevii sunt cu voi”. 
 
Autocare circulând în coloană au adus, în Piaţa Victoriei, protestatari din alte zone ale ţării. Cadrele didactice şi personalul nedidactic de la şcolile din Bucureşti au primit cu aplauze sosirea colegilor lor din judeţe. 
 
La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii au plecat din Piaţa Victoriei către Palatul Cotroceni.
 
Proteste ale angajaţilor din sistemul de educaţie au fost organizate, marţi, şi în alte oraşe din ţară. La Cluj-Napoca, sute de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Unirii cu fluiere, vuvuzele şi pancarte cu mesaje pentru Guvern, între care acela că ”Guvernul se teme de o Românie educată”. La Cluj, profesorii au scandat ”Unitate!”, ”Aşa nu se mai poate!” şi ”Vrem dreptate”.
 
Un protest similar are loc la Timişoara.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti.

În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale.

Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, după următorul program:

- între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;

- între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;

- între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;

- între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.

- între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, instituţia precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

”În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis Brigada Rutieră.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. 

Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.

De asemenea, sindicaliştii au cerut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi solicită să-şi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”. Liderii sindicali au transmis preşedintelui că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.