Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că a început mai târziu campania de dezinsecţie anul acesta, din cauza lipsei banilor, dar că aceasta va fi mai intensă, urmând să fie realizate 14 tratamente, dublu faţă de anii trecuţi, iar acum autorităţile sunt la a cincea campanie. El a menţionat că în zonele unde au fost identificaţi ţânţari care pot transmite virusul West Nile, campania este intensificată.
Ţânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi recent în Bucureşti, conform unor date transmise autorităţilor sanitare, dar şi municipalităţii, fiind solicitată luarea de măsuri urgente preponderent în zona centrală, dar şi în alte zone verzi. Primăria Capitalei a anunţat intensificarea tratamentelor.
"Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a ţânţarilor în zonele în care s-a semnalat prezenţa virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenţei, zona cuprinsă între Eroilor şi Universitate, parcurile Cişmigiu şi Izvor, cartierul Crângaşi. PMB ţine legătura zilnic cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populaţie”, a transmis, joi seară, Primăria Capitalei.
Anterior, surse din cadrul autorităţilor sanitare de la nivelul Capitalei au declarat pentru News.ro că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.
Coform surselor citate, dată fiind zona din care au fost recoltaţi ţânţarii depistaţi ca purtători ai virusului West Nile, se impune luarea de măsuri urgente în zona Eroilor - Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi, o recomandare în acest sens fiind adresată Primăriei Capitalei.
Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conţine informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta şi nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.
Potrivit acesteia, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În acelaşi interval, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.