Proiectul de buget al Primăriei Timişoara include suma de 145.000 de lei în vederea realizării unui studiu de fezabilitate pentru „realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou”, iar primarul Nicolae Robu spune că proiectul ar fi realizabil într-un orizont de timp de zece ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL) a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că iniţial a avansat ideea mutării liniilor de cale ferată care traversează oraşul, în subteran, pentru aceasta fiind realizat un studiu de fezabilitate în urmă cu doi ani, însă, între timp, acest proiect nu mai este viabil deoarece CFR a accesat un proiect european de dublare a liniei de cale ferată şi realizarea de pasaje peste aceasta.

”Am mai spus-o când am avansat ideea ducerii în subteran a liniilor de cale ferată. Atunci nu vorbeam despre realizarea unui metrou propriu zis. Nu se mai poate face ceea ce am avansat la vremea respectivă întrucât CFR a obţinut finanţare europeană pentru linia aceea. Dar Timişoara, la fel ca alte oraşe de aceeaşi mărime, trebuie să ofere vizitatorilor condiţii de mobilitate. Ori aşa ceva nu se poate face la suprafaţă. Orice minte limpede înţelege că nu dărâmi ce există şi să reconstruieşti şi să faci arterele cu 10-15 benzi cum le fac în China. Dacă se ajunge la aparate de zbor individuale şi oamenii nu vor mai folosi autovehiculele, atunci nu se va mai ajunge la aglomerare. Acum îndemnâm lumea să folosească aceste mijloace de deplasare, cum e bicicleta, trotineta”, a declarat Nicolae Robu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Edilul spune că ”un metrou nu se face de azi pe mâine” şi că ideea unor artere suspendate nu poate fi pusă în practică, la Timişoara.

”Sunt doua soluţii: să vii cu artere suspendate pe estacadă sau să mergi în subternan. Un metrou nu se face de azi pe mâine. De ce nu mergem suspendat? Nu se potriveşte să ridici pe estacadă arterele auto. Timişoara e un oraş aerisit, cu clădiri de maxim 15 etaje. Cu timpul vor apărea şi clădiri înalte. Însă, în ansamblu, arhitectura Timişoarei nu e compatibilă cu suspendarea arterelor auto. E logic totul: varianta subterană”, a declarat Nicolae Robu.

Întrebat de unde va face rost de bani pentru realizarea unui astfel de proiect, Robu a spus: ”De unde au făcut rost şi alte oraşe. Va apărea o sursă de finanţare la un moment dat”.

Întrebat, de asemenea, în cât timp estimează că la Timişoara va putea fi realizat un astfel de proiect, edilul a precizat că estimează că în circa zece ani.

 ”Într-un orizont de timp de circa zece ani, la Timişoara, vom putea avea metrou. Pot fi de exemplu programe europene care să finanţeze modernizarea oraşelor din categoria din care face parte şi Timisoara. Poate fi o alta sursă externă”, a declarat Nicolae Robu care a adăugat că la un moment dat o firmă chineză s-a arătat interesată de introducerea liniilor de cale ferată în subteran, la Timişoara.

În proiectul de buget al Primăriei Timişoara este prevăzută suma de 145.000 de lei în vederea realizării unui studiu de fezabilitate pentru „realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou”. Bugetul primăriei ar putea fi votat până la finalul acestei luni.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.