Corina Murafa, specialist în politici energetice, consideră că trebuie debirocratizat procesul de distribuire a cardurilor de energie, menţionând că a propus ca aceşti bani să acopere orice nevoie energetică a gospodăriei, dar nu s-a ţinut cont de acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Am depăşit prima săptămână din februarie. Cardurile ar fi început să fie distribuite pentru că în februarie ar trebui să aibă loc distribuţia. Câte au fost distribuite din cele 2.700.000 ne-a informat cineva? Informaţia asta unde este? Eu am atras atenţia că a venit acest act pentru avizare la Consiliul Economic şi Social din care fac parte şi chiar domnul ministru Boloş a venit la întâlnire şi am discutat atunci şi i-am atras atenţia că trebuie foarte mult debirocratizat procesul, pentru că da, este uşor să ajungi la oamenii care primesc deja ajutoare sociale şi care automat, pentru că se încadrează pe prag de venit ajungi la ei, dar ei sunt foarte puţini faţă de cele 2.700.000 la care tu trebuie să ajungi că ar fi eligibili. Ceilalţi ar trebui ei înşişi să se intereseze, să caute, să dea telefoane prin call-centere şi aşa mai departe. Şi chestiunea nefiscalizării la lemn e foarte reală, am atras atenţia asupra ei”, a declarat Corina Murafa, miercuri, la Prima News. 
Ea a precizat că ar fi trebuit dată o sumă cash familiilor vulnerabile care să se îndrepte către nevoile de bază, printre acestea aflându-se şi energia. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Propunerea mea atunci, care a fost şi propunerea noastră a organizaţiilor nonguvernamentale, dar, din păcate, nu s-a ţinut cont de ea la nivel de minister, a fost ca aceşti bani să pot să acopere orice nevoie energetică a gospodăriei, ba chiar mai mult decât atât, orice nevoie. Şi ştiţi de ce? Pentru că energia e o nevoie de bază. Oamenii nu o să rămână în frig, nu o să bea banii acum. Sunt statistici care arată că cei mai săraci consumatori ţin cont de necesitatea plăţii facturilor, pun bani deoparte, preferă să pună mai puţină mâncare pe masă, dar să nu rămână în frig, să nu rămână fără electricitate. Şi e normal, e o nevoie de bază şi ştiut fiind faptul că într-adevăr lemnul nu prea e fiscalizat, totuşi, dăm banii cash omului ăluia într-un fel sau altul. Pur şi simplu un supliment cash la venitul familiei o să se îndrepte către nevoile de bază, printre care energia este şi o nevoie de bază. Dacă birocratizăm cu cardul, care de pe card să se tragă plata facturii, ia factura unde e factura, poate nu a venit factura, că iată că şapte luni nu vin facturile, nu am dovada asta”, a explicat Corina Murafa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.