Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, marţi, că sunt încheiate contracte de furnizare pentru cinci din cele şapte vaccinuri din schema de imunizare, fiind asigurate cantităţile necesare pentru întreg anul. Dozele vor ajunge la medici până la jumătatea lunii iulie, iar celelalte două vaccinuri vor fi date începând din luna august.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că a făcut toate demersurile necesare derulării Programului Naţional de Vaccinare.
”La momentul actual, sunt încheiate contracte de furnizare pentru cinci din cele şapte vaccinuri din schema de imunizare: BCG, hepatitic B pediatric, ROR, hexavalent, tetravalent, cu asigurarea cantităţilor necesare pentru întregul an”, anunţă Ministerul Sănătăţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Conform contractelor agreate, până la mijlocul lunii iulie 2017, vor fi livrate către medicii de familie, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, 520.800 doze de vaccin BCG, 235.000 doze de vaccin hexavalent şi 333.810 doze de vaccin ROR.
Pentru vaccinul ROR, livrarea se va realiza de către furnizor direct la sediul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
”Conform estimărilor oficiale, aceste doze vor fi suficiente pentru acoperirea necesarului de vaccin pentru minimum şase luni, urmând ca, în funcţie de rata de consum din fiecare judeţ, cantităţile să fie suplimentate”, precizează reprezentanţii MS.
Potrivit acestora, pentru vaccinurile tetravalent şi hepatitic B, livrările de vaccin livărirle se vor face începând din luna august.
În prezent, în maternităţi se realizează vaccinarea antihepatită B pentru copii născuţi de mame cu hepatită B (care au antigen HBs pozitiv), existând un număr de 7.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric cu această destinaţie, la nivelul maternităţilor şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene.
Reprezentanţii MS precizează că există şi opt mii de doze de vaccin diftero-tetanic.
”Privitor la afirmaţiile recent apărute în spaţiul public legate de o aşa-zisa lipsă a vaccinului diftero-tetanic, precizăm că Ministerul Sănătăţii şi-a îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia medicilor de familie şi a direcţiilor judeţene de sănătate publică un număr de peste opt mii de doze de vaccin diftero-tetanic. În eventualitatea în care aceste doze nu vor fi folosite în mod corespunzător, în beneficiul imunizării, Ministerul Sănătăţii va folosi toate instrumentele şi pârghiile legale pe care le are la dispoziţie pentru a remedia apariţia unor astfel de nereguli”, susţin reprezentanţii Ministerului.
Acest tip de vaccin se administrează copiilor în vârstă de 14 ani şi reprezintă o vaccinare suplimentară - de rapel - pentru reîmprospătarea memoriei imunologice de a proteja organismul împotriva infecţiei prin difterie şi tetanos. Acest rapel se poate realiza pe parcursul întregului an la cabinetele medicilor de familie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.