Ministerul Sănătăţii anunţă că, în urma unui control declanşat la Maternitatea Giuleşti după ce mai mulţi bebeluşi născuţi acolo au fost confirmaţi cu stafilococ auriu, s-a stabilit că 11 din cei 49 de angajaţi testaţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai acestei bacterii. "Există nişte reguli, ei nu trebuie să vină la serviciu, trebuie să se trateze, lucrurile acesta se întâmplă. Am vorbit în nenumărate rânduri că nu ştim să ne spălăm pe mâini, am fost ironizată, normal, dar se pare că avem într-adevăr o problemă", declartă pentru News.ro ministrul Sorina Pintea, care nu exclude posibilitatea suspendării temporare a Maternităţii Giuleşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat pentru News.ro că au fost prelevate probe şi de la angajaţii Maternităţii Giuleşti (Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu).

"În seara asta inspectorii care au fost acolo în control şi care au prelevat probe de pe suprafeţe şi din zonele considerate de risc vor prezenta raportul final, avem şi rezultatele preliminare de laborator. Tot ei vor propune măsurile care se impun având în vedere rezultatele. Noi vom lua măsurile cele mai drastice, dacă este cazul. Da, există şi posibilitatea suspendării temporare a Maternităţii Giuleşti. Pot doar să vă spun că acest control a început în urmă cu câtva timp, atunci când Spitalul Grigore Alexandrescu a raportat corect infecţii asociate actului medical la bebeluşi născuţi în Maternitatea Giuleşti. S-au prelevat probe inclusiv de la personal, au fost testaţi 49 de angajaţi, o parte din ei au fost găsiţi pozitiv cu stafilococ auriu. Există nişte reguli, ei nu trebuie să vină la serviciu, trebuie să se trateze, lucrurile acesta se întâmplă. Am vorbit în nenumărate rânduri că nu ştim să ne spălăm pe mâini, am fost ironizată, normal, dar se pare că avem într-adevăr o problemă", a spus Pintea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a adăugat că aceasta ar fi o posibilă variantă.

"Aştept să îmi spună specialiştii. Oricum nu ministrul ia decizia închiderii temporare a unei maternităţi, sunt informată, dar voi susţine orice decizie a inspectorilor în ceea ce priveşte maternitatea. Inspectorii sunt din cadrul DSP-ului", a menţionat Pintea.

Potrivit MS, inspectorii sanitari din Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti fac, în această perioadă, un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti, fiind verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi. 

Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternităţile din ţară.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”.

DSPMB a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând din 24 octombrie şi până în prezent, au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alţi doi copii se aşteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA.

Din aceştia, în prezent se mai află internaţi opt copii la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În acest context, în Spitalul "Grigore Alexandrescu" au fost instituite măsuri, precum izolarea pacienţilor conform "precauţiunilor de contact", supravegherea cazurilor la transferul pe secţii pentru aplicarea în continuare a precauţiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea precauţiilor de contact, a protocolului privind igiena mâinilor şi purtarea echipamentului de protecţie şi a protocolului privind dezinfecţia, monitorizarea cazurilor, informarea imediată a DSPMB privind eventuale noi cazuri.

Ministerul Sănătăţii precizează că membrii echipei DSPMB s-au deplasat pentru verificări şi la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” şi au solicitat conducerii spitalului un punct de vedere referitor la situaţia semnalată.

"Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” a anunţat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri: reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală, limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” pentru o perioadă de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală a tuturor spaţiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Naşteri, reinstruirea personalului cu privire la Igiena mâinilor conform procedurilor interne şi protocoalelor existente şi Precauţiunilor Universale şi de Contact, iImplicarea şefilor de secţie şi a asistentelor şefe în prevenirea şi combaterea IAAM conform legislaţiei curente", arată sursa citată.

De asemenea, MS arată că s-au recoltat exudate nazale de la 49 de persoane din Secţia de neonatologie (din totalul de 55 de persoane), iar pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate probe şi de la celelalte persoane.

"Rezultatul exudatelor nazale au fost înaintate către secţia de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internaţionale privind decolonizarea purtătorilor", afirmă MS.

Mai mult, echipa DSPMB a făcut recomandări privind continuarea măsurilor instituite de către unitatea sanitară referitoare la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie / dezinfecţie ciclică/ dezinfecţie terminală cu menţiunea că toate aceste manopere vor fi completate în graficele de curăţenie şi dezinfecţie, limitarea internărilor pentru această perioadă (cu respectarea următoarelor criterii: se vor asigura urgenţele medico-chirurgicale, se vor interna doar sarcini peste 35 de săptămâni, sarcini la termen în travaliu, sarcini cu membrane rupte, sarcini la termen cu urgenţe obstetricale, sarcini la termen cu comorbidităţi ce pot pune în pericol viaţa fătului şi/sau a mamei), instituirea tratamentului purtătorilor de Stafilococ Auriu MRSA conform buletinelor de analiză şi a antibiogramelor, efectuarea recontrolului după terminarea tratamentului, purtarea corectă de către întregul personal a echipamentului de protecţie de unică folosinţă, cu precădere a măţtilor de tip chirurgical, respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, anunţarea telefonică imediată la DSPMB a oricărei suspiciuni de colonizare/IAAM atât la mame/lehuze cât şi la personalul medico-sanitar.

Controlul la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, precum şi în celelalte maternităţi se află în desfăşurare, mai arată Ministerul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.